donderdag 29 november 2012

'Een brug in een stad is meer dan een plank'


Een geïnteresseerd publiek luistert
naar Karolien Andela, die uitleg geeft
over de nieuwe stadsbrug
 De halfjaarlijkse bijeenkomst van de vrijwilligers van het Regionaal Archief Nijmegen stond dit najaar in het teken van stadsbrug De Oversteek, een oververbinding die in 2013 de noord- en de zuidzijde van de Waal aan de westkant van Nijmegen met elkaar moet gaan verbinden. In drijvend restaurant Quirin's aan de Waalkade is een bezoekerscentrum ingericht waar zich een maquette bevindt van het gebied en waar u filmpjes en bouwfoto's kunt bekijken. Daar vertelde Karolien aan een geïnteresseerd publiek van vrijwilligers een boeiend verhaal over de achtergronden en planning van de nieuwe beeldbepalende brug in de stad. 'Een brug in de stad is meer dan een plank', dat is volgens Karolien het motto van de architecten Laurent Ney en Chris Poulissen. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van De Oversteek. Wist u overigens dat de boog 60 meter hoog is, 285 lang en dat de nieuwe brug in de volksmond al 'Het Handtasje' genoemd wordt?

Bouwen aan de boog van De Oversteek
 Omdat het leuk is om van dichtbij en met eigen ogen te kunnen zien hoe er aan dit enorme project gewerkt wordt, is de hele groep na de uitleg van Karolien ingescheept op de naastgelegen Pannenkoekenboot. De vaartocht ging via het bouwterrein van de brug naar de haven en sluis bij Weurt, en vervolgens weer terug naar de oude vertrouwde Waalbrug om te kunnen zien waar ter hoogte van Lent de nevengeul in het kader van Ruimte voor de rivier gegraven gaat worden.

Wat is het leuk om Nijmegen eens vanaf het water te bekijken! Zelfs voor de vele geboren Nijmegenaren aan boord leverde het tripje nieuwe gezichtspunten op.

Geen opmerkingen: