woensdag 10 oktober 2012

24 uur Nijmeegse Geschiedenis 2012


Crisis of geen crisis. Het thema Arm & Rijk is van alle tijden en loopt als een rode draad door de Nijmeegse geschiedenis. Vorsten, adel, renteniers en industriƫlen resideerden in Nijmegen, terwijl arbeiders en minderbedeelden ploeterden om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar Arm & Rijk gaat niet alleen over geld en materiƫle zaken. Maakt geld wel gelukkig? Of ben je pas echt rijk als je gelukkig bent?

In het kader van de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland, zal de Nijmeegse binnenstad op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober een etmaal lang in het teken staan van de rijke geschiedenis van de stad. Vierentwintig uur lang organiseren tal van organisaties, instellingen, verenigingen en individuen spannende historische activiteiten rondom het thema Arm & Rijk. Met ten minste 38 activiteiten voor jong en oud, georganiseerd door 24 verschillende organisaties op 17 locaties belooft ook deze tweede editie weer een prachtig evenement te worden. 

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is twee dagen lang de thuisbasis van tal van activiteiten. Dolly Verhoeven, hoogleraar geschiedenis van Nijmegen aan de Radboud Universiteit, gaat vrijdagavond om 19.00u in gesprek met burgemeester Hubert Bruls over zijn kijk op het Nijmeegse verleden en het thema van de Maand van de Geschiedenis 2012: Arm & Rijk. Aansluitend om 20.00u houdt Hubert Hendriks, voorzitter van de Nijmeegse Voedselbank getiteld 'Van geefhuis tot Voedselbank'. Toegang is gratis en plaatsen reserveren kan in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis of via 024 329 3699. Kijk voor het volledige programma op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Het Regionaal Archief Nijmegen pakt op zaterdag 13 oktober uit met een veelzijdig programma waarbij verhalen centraal staan. Laat u inspireren door Annegriet Wietsma, bekend van documentaires voor Andere Tijden en Zembla. Zij zal onder meer ingaan op de basisbeginselen van de interviewtechniek, nodig om  ervaringen vast te leggen. Neem plaats op de Verhalenbank, ontdek de Verhalenjukebox, ga als historisch figuur op de foto, of reis mee door acht eeuwen Nijmeegse geschiedenis tijdens een luchtige lezing door Henk Rullmann. Voor kinderen is er een speciale wandeling langs het rijke verleden van de lange tijd zo arme benedenstad. De dag wordt afgesloten met de Nijmeegse Geschiedenisquiz, georganiseerd in samenwerking met Numaga.

Al nieuwsgierig? Kijk voor het volledige overzicht van alle andere activiteiten tijdens ’24 uur Nijmeegse Geschiedenis’ op:


Graag tot vrijdag en zaterdag!


Geen opmerkingen: