woensdag 12 september 2012

Nijmeegse rijksmonumenten in beeld

Rijksmonument 523033: trafohuisje aan de Industrieweg
in Nijmegen. Foto: Henk van Gaal
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen DF924
De beeldbank van het Regionaal Archief Nijmegen is onlangs verrijkt met 600 foto’s waarop de rijksmonumenten in Nijmegen en omliggende gemeenten te zien zijn. De foto’s zijn aan het archief geschonken door Henk van Gaal. Ze zijn het resultaat van zijn deelname aan Wiki Loves Monuments, een fotowedstrijd die in september 2010 voor het eerst werd georganiseerd door Wikipedia. Doel was het verzamelen van foto’s van monumenten die niet eerder vrij beschikbaar waren. De actie beperkte zich in 2010 nog tot Nederland, maar werd in 2011 tot Europees niveau uitgebreid. Dit jaar wordt de actie wereldwijd georganiseerd, en daarmee is Wiki Loves Monuments met deelnemers uit 25 landen uitgegroeid tot ’s werelds grootste fotowedstrijd. Ook nu kan iedereen meedoen.

Rijksmonument 523171: De Elst aan de Kloosterstraat
in Beuningen. Foto: Henk van Gaal
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen DF564
Nijmegenaar Henk van Gaal, gepensioneerd, is jarenlang werkzaam geweest bij Topo-Aktief Wandelvakanties in Nijmegen. Zijn eigenlijke interesse ligt in Frankrijk, maar in september 2010 wilde hij een fietsvakantie door Nederland houden, die toevallig samenviel met de fotowedstrijd. Hij besloot mee te doen en fotografeerde op zijn tocht niet alleen de rijksmonumenten in Nijmegen en omstreken, maar ook die in Arnhem en Den Bosch. In totaal maakte Van Gaal 1637 foto’s, en met dat aantal sleepte hij de tweede prijs in de wacht.

De 600 foto’s van Nijmegen en omliggende gemeenten zijn de afgelopen maanden ten behoeve van de beeldbank van het archief met voortvarendheid beschreven door René Haegens, foto-vrijwilliger van het eerste uur. Bij alle foto’s zijn naast de locaties ook de rijksmonumentnummers vermeld.

De foto’s zijn vanaf nu te raadplegen via de Digitale Studiezaal van het archief.


Geen opmerkingen: