donderdag 6 september 2012

Groen van Toen en het Goffertpark in 1933

Waar zou meer over "Groen van toen" te vinden zijn dan in het archief van de Plantsoenendienst? Deze dienst werd in 1920 opgericht en kreeg in 1947 de naam Dienst Plantsoenen en Bosbeheer. Dat jaar veranderde ook de benaming van het hoofd van plantagemeester naar het minder romantische "Directeur van de dienst van Gemeente-Plantsoenen". (zie het artikel in de Kennisbank)

Het letterlijke groen in het archief is te vinden op enkele gekleurde ontwerpen in het tekeningenarchief. De fraaiste exemplaren zijn drie ontwerpen van het Goffertpark uit 1933. Dat de aanleg van het park een werkverschaffingsproject is geweest, met de bijnaam 'bloedkuul' voor het stadion als gevolg, is wel algemeen bekend maar over de architectuurgeschiedenis is beduidend minder geschreven. Deze tekeningen lijken dan ook verborgen groene schatten in het archief. In het interessante artikel van E.M.C. Cremers in het tijdschrift Numaga uit 1989 over het ontstaan van het park staan ze wel afgebeeld in zwart-wit maar een gekleurde publicatie ken ik niet. Dus misschien wel een primeur in dit weblog: (voor de oriëntatie, het noorden is rechtsonder)

Eerste ontwerp, afgekeurd doordat de geplande ringweg
door de vijver zou gaan. Er is nog geen stadion.

Het tweede ontwerp, met al wel alle onderdelen zoals het stadion,
speelweide, theater en hertenkamp.

Het goedgekeurde ontwerp met het stadion aan de bosrand.
De ontwerpen zijn zeer waarschijnlijk allemaal van de hand van de plantagemeester H.J. Schmidt. Hij had van B&W de opdracht gekregen om het stadspark te ontwerpen zoals dat door de stedenbouwkundige ir. Alphons Siebers in het nieuwe uitbreidingsplan was gepland op deze plek. Schmidt en Siebers kregen vervolgens een flink meningsverschil over de inrichting van het park waarbij uiteindelijk de plantagemeester aan het langste eind trok. Het ontwerp dat Siebers heeft gemaakt ontbreekt helaas in het archief van de Plantsoenendienst. Daarvoor is zijn archief bij het Nederlands Architectuur Centrum nog een goede optie.

Op Open Monumentendag 2012 is het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis het hele weekend open. Op zaterdag is het Openluchttheater Goffertpark geopend en is er een korte rondleiding.

Geen opmerkingen: