dinsdag 28 augustus 2012

Olympisch Nijmegen deel 2: de ringen van de Goffert

Personeel Gemeentewerken met 
onder nr. 4 D. Monshouwer, architect van het 
Goffertstadion (1945)
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Het bericht over de Nijmeegse Olympiërs kreeg diverse reacties en een leuk vervolg op de website Nijmegen Centraal door de bijdrage van Paul van der Heijden. Naast kanttekeningen bij het topsportklimaat in Nijmegen in heden en verleden, gaf hij ook een lastige puzzel op door de vraag naar de herkomst van de Olympische ringen op het Gofferstadion. Er kwamen verschillende mogelijke verklaringen maar niemand kon met zekerheid antwoord geven. Zou het archief meer kunnen vertellen?

De rol van de archivaris blijft in principe beperkt tot het beschikbaarstellen van de bronnen om antwoorden in te kunnen vinden. Nu doet zich bij dit vraagstuk het probleem voor dat de bronnen hiervoor nog niet helemaal optimaal toegankelijk zijn omdat het betreffende archief nog in bewerking is. Het gaat hier om het omvangrijke archief van de gemeente Nijmegen van 1811 tot 1946, ook wel bekend onder de naam Oud Secretarie Archief Nijmegen (OSAN). Sommige toegangen op (delen van) dit archief zijn nog niet afgerond en geschikt voor publicatie op internet maar kunnen wel door medewerkers doorzocht worden. En toen ik eenmaal op het goede spoor zat, kon ik het net zo goed afmaken….

Detail uit tekening K416 van de noordzijde van het
Goffertstadion uit de tekeningencollectie Oud Secretatie
Archief Nijmegen (OSAN)
Ik vond namelijk in het tekeningenarchief bijgaande tekening uit maart 1938 van de noordzijde van de tribune met de kassa’s én met de ringen boven de ingang! De architect van het stadion, technisch tekenaar van de afdeling gemeentewerken D. Monshouwer, had dus al bij het ontwerp de ringen gepland. Een relatie met het programma van de opening, zoals het optreden van de Olympische wielerploeg, lijkt er dus niet te zijn. Al ga je door deze krantenkop wel weer twijfelen.

Brief van de directeur van gemeentewerken aan
B&W van 2 april 1938.
Maar wat was dan wel zijn motivatie voor deze versiering? Daarvoor is meer informatie over de tekening noodzakelijk. De nummering op de kaart (950/1932, 630a) bracht me uiteindelijk bij het juiste stuk in het dossier (van 11 omslagen) over de aanleg van het Goffertstadion. Dit leert wel dat de uitvoering van de onderdelen op de tekening bestemd was voor de Centrale Werkplaats voor jeugdige werklozen maar over de Olympische ringen zwijgt de brief. Toch maar laten bij de aanname dat het een verwijzing is naar het Olympisch Stadion, dat als voorbeeld diende? Of iemand moet proberen zekerheid te vinden in het uitgebreide dossier over de aanleg (nrs. 19- 8474-8484) of misschien toch in dat over de opening van  het stadion (nrs. 19-8228-1/4)?

Binnenkort overigens meer informatie over het Goffertpark en over de inventarisatie van het OSAN via dit weblog.

2 opmerkingen:

Klaas zei

Is er al iets bekend uit nader archiefonderzoek over de bedoeling van de olympische ringen?

De interessante discussie tot nu toe is hier te vinden:
http://www.nijmegencentraal.nl/olympisch-nijmegen/4810/

Mvg, Klaas.

Ernest Verhees zei

Meer onderzoek dan in dit blog genoemd wordt, is er door mij niet gedaan. Misschien is er nog iets te vinden in de dossiers over de aanleg of over de opening van het stadion. Deze zijn voor iedereen in de studiezaal van het archief door te nemen.

Vriendelijke groet,

Ernest Verhees