maandag 13 augustus 2012

Nijmeegse olympiërs huldigen en zoeken

De eerste Nijmeegse olympiër:
J.J. de Blécourt (1920),
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Vandaag heet Den Bosch alle Nederlandse olympiërs welkom thuis en morgen worden de medaillewinnaars officieel gehuldigd door kabinet en NOC-NSF. Daarna volgen deze week de lokale huldigingen van de medaillewinnaars, zoals op Texel (Dorian van Rijsselberghe), in Holwierde (Jur Vrieling) en in Aalburg (Marianna Vos). Sommige sporters krijgen het druk want zowel de geboorteplaats als de woonplaats willen graag ‘hun’ sporter in het zonnetje zetten. Zo mag Ranomi Kromowidjojo zowel in Sauwerd als in Eindhoven de bloemen en het applaus in ontvangst nemen.

Nijmegen organiseerde voorafgaand aan “Londen 2012” al een uitzwaaidag voor de lokale sporthelden Jeroen Mooren, Robbert Kemperman en Maartje Goderie, al konden ze hier niet allemaal bij aanwezig zijn. Het is nog niet bekend of er ook een feestelijke ontvangst komt, vooral voor de hockeyers die met een gouden en zilveren plak thuiskomen.

Vier jaar geleden sprak burgemeester De Graaf alle Nijmeegse sporters toe die hadden deelgenomen aan de Olympische Spelen in Peking. De criteria hiervoor waren ruim want de deelnemers die in Nijmegen waren geboren, woonden of bij een Nijmeegse club actief waren, werden uitgenodigd zodat bijvoorbeeld ook de voor Egypte uitkomende turnster Sherine El Zeiny welkom was.

Nijmeegse olympiërs
Maar hoeveel Nijmeegse Olympiërs zijn er eigenlijk geweest? Wie vorig jaar aan de grote geschiedenisquiz van het Regionaal Archief Nijmegen en Numaga heeft deelgenomen, weet dat dr. J. de Blécourt de eerste Nijmeegse deelnemer aan de Olympische Spelen is geweest, bij het pistoolschieten op de spelen van Londen van 1908.

Op de website van het NOC kun je wel zoeken naar alle Nederlandse deelnemers maar dit kan alleen op naam of discipline en helaas niet op geboorteplaats (de woonplaats is begrijpelijkerwijs niet opgenomen in de database). In het nu gepubliceerde overzicht van de winnaars van de Nijmeegse sportprijs, die vanaf 1962 is uitgereikt, komen zes in Nijmegen geboren olympiërs voor. De andere vijf zijn in Nijmegen komen wonen en/of kwamen voor Nijmeegse verenigingen uit. Wie nog meer namen weet, mag de lijst van Nijmeegse olympiërs verder aanvullen in Het Digitale Huis.

Toespraak van burgemeester
Hustinx voor Fanny Blankers-Koen
in het Gofferstadion (1948),
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Bijzondere huldiging in 1948
Bij het zoeken kwam ik in de beeldbank van de Digitale Studiezaal wel onverwacht twee foto’s tegen van een zeer bijzondere sporthuldiging in Nijmegen, die van Fanny Blankers-Koen in 1948. Na haar vier gouden medailles op de spelen van Londen van 1948 kreeg ze niet alleen de bekende fiets cadeau in Amsterdam maar werd ze bij optredens in het land met veel enthousiasme ontvangen. Zo sprak op 17 oktober burgemeester Hustinx de vliegende huisvrouw in een vol Goffertstadion toe. Ze was hier door de handige organisatoren van een speedway-wedstrijd uitgenodigd voor een demonstratieloop in de pauze.

6 opmerkingen:

Rob Essers zei

Nederlands ruiter en meervoudig Olympisch kampioen Adolf Dirk Coenraad (Dolf) van der Voort van Zijp (Klambir Lima 1 september 1892 – Monaco 8 maart 1978) mag in dit verband niet onvermeld blijven. Hij won in 1924 in Parijs met zijn paard Silver Piece tweemaal goud en in 1928 in Amsterdam opnieuw goud met de landenploeg.

Dolf heeft een niet-onbelangrijk deel van zijn jeugd in Nijmegen doorgebracht. Hij woonde van 1903 tot 1910 in Villa Bloemendaal , Dorpsstraat 3 in Hees (Wijk E, nr. 81). Deze villa werd in 1905 door zijn vader Jan Antonij van Zijp (1864-1939) aangekocht en omgedoopt in Klambir Lima (zie http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=237164#), genoemd naar de geboorteplaats van zijn kinderen aan de oostkust van het eiland Sumatra in Nederlandsch-Indië.

Het opmerkelijk feit doet zich voor dat de jonge Dolf in Hees tegenover Villa Carré woonde. Circusdirecteur Oscar Carré (1846-1911) kocht deze villa in of omstreeks 1902. Hij bewoonde de villa tussen de tournees door, samen met zijn (derde) vrouw, zijn vier gehuwde kinderen en 25 man personeel. Voor de ruim 100 dressuurpaarden werd elders in 1904 de Dorpsstraat een speciaal onderkomen (remise) gebouwd. Het is niet uitgesloten dat Dolf hier in zijn jeugd kind aan huis was!

Dolf trouwde in 1915 in ’s-Gravenhage met Helena Wieseman (1894-1978), de zus van Louis Frederik George Wiesman (1880-1940) van Tandjong Tirto (Villa Jachtlust), Dorpsstraat 49 in Hees. Het paar woonde in de periode 1918-1919 in de Villa Driewegen, St. Annastraat 270. In 1927 werd de echtscheiding uitgesproken.

Jurryt van de Vooren zei

Er zijn 25 olympiërs die in Nijmegen zijn geboren. Hier zie je het overzicht: http://www.sports-reference.com/olympics/friv/birthplaces.cgi?id=12288

Ernest Verhees zei

Bedankt voor de reacties! weer nieuwe Nijmeegse sporthelden leren kennen. Toevallig dat Van der Voort van Zijp net als De Blécourt in Hees woonde, hoewel misschien ook niet omdat sport (en zeker paardrijden) toch een elitaire aangelegenheid was en Hees een villadorp was. Woonde hij nu tijdens zijn sportieve hoogtepunten ook in Nijmegen?

Dezelfde vraag gaat ook op voor alle 25 in Nijmegen geboren sporters. wel makkelijk die sportwebsite, zou een leuke ranglijst van de grootste "sportplaatsen" op kunnen leveren

ook leuk om te lezen, de blog van Paul van der Heijden op Nijmegencentraal met een vraag over de Olypmische ringen op het Goffertstadion....http://www.nijmegencentraal.nl/olympisch-nijmegen/4810/

dat zou toch in het archief te vinden moeten zijn?

Rob Essers zei

@ Ernest Verhees: Voor zover ik weet is Dolf van der Voort van Zijp op 24 mei 1919 uit Nijmegen vertrokken. In 1924 en 1928 woonde hij in Wassenaar en 's-Gravenhage. Ook zijn ouders woonden sinds 1919 niet meer in Nijmegen.

Jos Joosten zei

Judoka Ben Spijkers is hartstikke Nijmeegs en won brons op de Spelen van 1988. Bij de laatste OS in Londen was hij actief als scheidsrechter.

Rob Essers zei

Wie was de eerste Nijmeegse deelnemer aan de Olympische Spelen? Het antwoord bij de grote geschiedenisquiz in 2011 is mijns inziens niet helemaal juist. Dr. J. de Blécourt was in 1908 in Londen weliswaar een van de eerste Nijmeegse deelnemers, maar voor Maurits Jacob van Löben Sels (1876-1944) waren het zijn tweede spelen.

Van Löben van Sels woonde in de periode 1905-1921 in Nijmegen. Hij kwam hier als 1e-luitenant, maar was vanaf 1906 werkzaam als steenfabrikant. Op 23 september 1907 kocht hij de de pannenfabriek van de Firma Hamer & Co. Hij nam deel aan de Olympische Zomerspelen van 1906 in Athene en won daar met het Nederlands team op het onderdeel sabel een bronzen medaille. De tussenspelen van 1906 worden tegenwoordig niet meer erkend, maar ook in 1908 in Londen was hij er weer bij.

Zie https://www.sports-reference.com/olympics/athletes/va/maurits-van-loben-sels-1.html