vrijdag 13 juli 2012

Begraafplaats Daalseweg op website In Paradisum


Begraafplaats Daalseweg, 1954. Bron: Regionaal Archief Nijmegen
De stichting ‘In Paradisum’ maakt zich sinds 1994 sterk voor het behoud van de rooms-katholieke begraafplaats Daalseweg. Een van haar activiteiten bestaat uit het beschrijven van alle personen die op deze begraafplaats begraven liggen. Deze prachtige database is zeer interessant voor mensen die stamboomonderzoek doen. Het Regionaal Archief Nijmegen heeft de database daarom de afgelopen jaren gehost via haar website. Inmiddels heeft In Paradisum het beheer in eigen hand genomen. De gegevens over de begraven personen zijn nu te vinden op haar website. Belangstellenden kunnen er zowel op persoon als op graf zoeken.

Graf van J.P. Dobbelmann
Onder de circa 25.000 personen die aan de Daalseweg werden begraven zijn vele bekende Nijmegenaren, zoals ondernemer Kees Ivens, verzetsstrijder Jan van Hoof en Johann Peter Dobbelmann, oprichter van zeepfabriek Dobbelman. Met één muisklik kom je te weten waar hij ligt en krijg je bijzonderheden over de persoon en het grafmonument, zoals het soort graf, het materiaal, het opschrift en eventueel de maker. Een foto van het graf ontbreekt niet.

In Paradisum is op dit moment druk doende om ook de begraafplaatsen ‘Stenenkruisstraat’ en ‘Neerbosch’ (rondom het Witte kerkje) te adopteren. Ook van deze begraafplaatsen zal op termijn een database worden aangelegd van personen die hier begraven liggen.

1 opmerking:

Rob Essers zei

Waarbij natuurlijk niet onopgemerkt mag blijven dat de stoffelijke resten van Jan van Hoof in 1971 zijn overgebracht naar de begraafplaats Vredehof, Weg door Jonkerbos 80, 6532 SC Nijmegen.

Jan van Hoof was eerder begraven in het Kronenburgerpark en op de begraafplaats Rustoord. Op de begraafplaats Daalseweg rest alleen nog het grafmonument uit 1950; zie http://tiny.cc/hfufhw#.