maandag 16 juli 2012

Beeldbank Regionaal Archief aangevuld met interessant fotomateriaal rond de Vierdaagse

Het zal niemand ontgaan dat Nijmegen in deze derde week van juli geheel in het teken staat van de 96e editie van de Vierdaagse Het Regionaal Archief is een van de Nijmeegse instellingen die jaarlijks inspeelt op de enorme belangstelling waar ’s werelds grootste wandelevenement zich in mag verheugen, door bijvoorbeeld de aandacht te vestigen op de enorme collectie foto’s van de Vierdaagse die via de Digitale studiezaal van het archief te raadplegen zijn. Deze collectie is de afgelopen maanden weer verrijkt met enkele interessante aanvullingen.

Enige van de 41 deelnemers voor hotel Noble tijdens de tweede
Vierdaagse, 1910. Archief KNBLO 1906-2003, F42250
Bij het Regionaal Archief berust het archief van de initiator van de Vierdaagse, de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding, het huidige KNBLO-NL, over de periode 1906-2003. De ca. 7000 foto’s uit dit archief zijn nu voor het grootste deel beschreven door Marcel Claassen, al ruim 40 jaar archivaris van de Vierdaagse en bij velen ook bekend als explicateur bij de jaarlijkse filmvoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld in De Vereeniging. Hij is ook mede-schrijver van het Vierdaagse-jubileumboek De wereld wandelt dat verscheen n.a.v. de 75e Vierdaagse in 1991. Claassen geldt letterlijk als wandelende encyclopedie op het gebied van de Vierdaagse, die hij zelf dit jaar voor de 50e keer loopt. Eén van zijn gevleugelde uitspraken is: “Als ik morgen onder een auto loop, weet straks niemand het meer!” Het is dan ook om die reden dat hij een grote voortvarendheid aan de dag heeft gelegd bij het beschrijven van de foto’s van het KNBLO-archief. Zijn manier van beschrijven geeft die duizenden foto’s net iets extra’s, zodat je niet simpelweg alleen maar naar willekeurige wandelaars zit te kijken tijdens het raadplegen ervan via de Digitale studiezaal. De KNBLO-collectie is vooral van belang vanwege de vele foto’s van de Vierdaagse uit het begin van de vorige eeuw, die door vakfotografen zijn gemaakt.

Demonstratie van Turnvereniging De Hazenkamp
tijdens de Vierdaagsefeesten.
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen F43012
Creatief zijn beslist ook de beschrijvingen die Erik van Veghel heeft gemaakt van een selectie van bijna 900 foto’s uit de collectie van de Stichting Vierdaagsefeesten Nijmegen. Van Veghel, één van de foto-vrijwilligers bij het Regionaal Archief die zich toelegt op bijzondere projecten, heeft voor zijn beschrijvingen veelvuldig teruggegrepen op de jaarprogramma’s van de Stichting Vierdaagsefeesten en op persoonlijk overleg met enkele (oud-) organisatoren van de feesten, om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen vaststellen wie bijvoorbeeld in welk jaar optrad in Nijmegen. Op deze manier is een belangrijk hiaat opgevuld in de fotocollectie van het Regionaal Archief, waarin van oudsher altijd meer aandacht is geweest voor de ‘wandelfoto’s’ dan voor de foto’s van de zomerfeesten. Aan het scannen van de foto’s van de Vierdaagsefeesten wordt momenteel de laatste hand gelegd, maar 800 van de 900 zijn vanaf nu te raadplegen via de Digitale studiezaal.

Tijdens de derde dag van de 91e Vierdaagse
in Milsbeek, 2007. Foto: Kees Stunnenberg.
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen DF1115
Een derde vermeldenswaardige aanvulling van Vierdaagsefoto’s is afkomstig van Kees Stunnenberg, werkzaam bij het Regionaal Archief en een verwoed wandelaar. Hij loopt dit jaar de Vierdaagse voor de 27e keer. De 27 digitale foto’s die hij aan het archief ter beschikking heeft gesteld en die ook vanaf nu raadpleegbaar zijn via de Digitale studiezaal, maakte hij in 2005 en 2007. Hij keek daarbij niet alleen naar wat er op de weg gebeurde, maar ook naar wat er langs de weg zoal te zien was. Dat leverde vaak leuke en verrassende plaatjes op.

In de hal van het Regionaal Archief zijn tijdens de Vierdaagseweek ook bewegende beelden te zien van de Vierdaagse door de jaren heen, en in VillaLUX worden eveneens nostalgische Vierdaagsefilms getoond, in beide gevallen in samenwerking met de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld.

We wensen Marcel en Kees en al die andere wandelaars deze week heel veel succes!


2 opmerkingen:

Martina zei

De foto's zijn prachtig om te zien dat kan ik je wel vertellen. Al zit er wel een probleempje in de website van de Digitale studiezaal. Deze doet het steeds niet. Ik moest een paar keer klikken voordat ik er op kwam. Nu tijd dat het weer het goed gaat doen. Zodat de lopers er lekker weer bij hebben.

Gr

Martina

Wouter Daemen zei

Dag Martina,

Dank voor je enthousiaste reactie! Ik heb de link naar de Digitale Studiezaal even bekeken en als het goed is zou hij nu weer naar behoren moeten werken.

Met het goede weer is het tijdens de intocht afgelopen vrijdag gelukkig ook nog goedgekomen!

Hartelijke groet,

Wouter Daemen
Regionaal Archief Nijmegen