vrijdag 22 juni 2012

Werk mee aan de Nijmeegse militieregisters!


Screenshot Vele Handen
Deze week gaat het erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland van start. De hele zomer komt er aandacht voor het militaire verleden van de provincie. Ook het Regionaal Archief Nijmegen heeft op dit gebied een nieuwtje: scans van de Nijmeegse militieregisters zijn online geplaatst. 


Militieregisters bevatten interessante informatie over dienstplichtige personen. Had uw voorvader bijvoorbeeld een kromme neus en kromme benen? Was hij kruidenier, smid of landarbeider? Dit kunt u vinden in de militieregisters. De militieregisters van het kanton Nijmegen staan vanaf nu online op de website van Vele Handen. Het betreft de registers over de jaren 1815-1888. De scans van deze interessante historische bronnen staan klaar op de website van Vele Handen om door enthousiaste vrijwilligers geïndexeerd te worden. Scans van sommige militieregisters zijn (voorlopig tegen betaling) te raadplegen op de website Militieregisters.nl.

Vele Handen (voluit ‘Vele Handen maken licht werk. Open archieven door crowdsourcing’) is een crowdsourcing-project dat is opgezet door Stadsarchief Amsterdam en Pictura BV. Doel is om papieren archiefmateriaal digitaal toegankelijk te maken door een beroep te doen op vrijwilligers met een passie voor het verleden. Zestien andere archiefinstellingen, waaronder het Regionaal Archief Nijmegen hebben zich bij dit project aangesloten. Vrijwilligers die helpen met het invoeren en controleren van gegevens verdienen punten die ze om kunnen zetten in tegoed waarmee scans kunnen worden bekeken en gedownload.

Militieregisters vormden het papieren instrument van de overheid om op lokale schaal de administratie van dienstplichtigen bij te houden. Ze bevatten interessante gegevens over personen. Meer informatie over militieregisters kunt u vinden in onze Kennisbank. Dat Vele Handen het voor iedereen mogelijk maakt om mee te helpen met het ontsluiten van dit unieke (nu ook Nijmeegse) archiefmateriaal is een belangrijke stap in het ondersteunen van historisch en genealogisch onderzoek.

Meld je aan op Vele Handen en doe mee!

Geen opmerkingen: