Het is een reclameblaadje van banketbakkerij Theo van Aerde uit de Korte Burchtstraat met een “moederdagfilm” en een moederdagliedje. Het filmpje bestaat uit 10 scènes die duidelijk maken dat op moederdag een taart besteld moet worden. De conclusie is uiteraard:
Zo’n taart heeft ied’re moeder graag
bestelt er dus nog één vandaag.
Het blaadje is ongedateerd en het is een leuke puzzel om te achterhalen uit welk jaar dit komt. Uit de krant, de adresboeken en het bevolkingsregister (de persoonskaarten) wordt duidelijk dat Aloisius Angelus Theodorus van Aerde vanaf 1924 zijn winkel had op het adres Korte Burchtstraat 14. De winkel werd in de oorlog verwoest waarna de zaak werd voortgezet op de hoek van de Lange Burchtstraat en Hoogstraatje, zo leerde het commentaar bij deze foto op Noviomagus.
Voor een specifiekere datering is het nodig om in de geschiedenis van moederdag te duiken. Het artikel op Wikipedia valt wat tegen in dit verband maar via google vond ik wel een uitgebreid artikel op de website van geschiedenis24. Hierin staat dat Moederdag in Nederland sinds 1922 gevierd wordt, officieel vanaf 1928 en vanaf 1931 op de tweede zondag van mei. Het initiatief voor de viering lag bij de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde om de bloemenverkoop te bevorderen. Dat Theo van Aerde niet de enige banketbakker was die ook mogelijkheden zag voor moederdag blijkt uit het vervolg. De banketbakkerijbranch betreurde namelijk dat het tot alleen bloemen bleef voor de moeders “…want de banketbakker was toch ook ‘de vriend van Moeder’? De Nederlandsche Banketbakkers Vereeniging introduceerde speciale moederdagtaarten, die op reclameplaten werden aangeprezen en in elke banketbakkerij te koop waren.”
Aangezien in de folder ook die tweede zondag van mei genoemd wordt, zal deze dus van ná 1931 zijn en door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zeer waarschijnlijk van vóór 1940. Om het nog nauwkeuriger te maken wilde ik naar de oorsprong van het moederdagliedje van Geertruida van Vladeracken gaan kijken én naar de handgeschreven aantekening op de achterzijde: “Wordt door Jac Hamels kinderkoor gezongen”. Maar na de plaatjes nog eens goed bekeken te hebben durf ik het wel met zekerheid op 1938 te houden. Wie ziet waarom?
1 opmerking:
Lees de Duitse Wikipagina! Ook leuk ivm parallel tussen Duitse en Nederlandse moederdag. Bloemisten al 90 jaar blij!
Een reactie posten