woensdag 9 mei 2012

Goffertbad 60 jaar: "Wassen is goed, baden beter, zwemmen het best"

Uitnodiging voor de opening
van het Goffertbad op 9 mei 1952
Archief Stichting Zwembaden Nijmegen,
inv. nr. 60
Precies zestig jaar geleden, op 9 mei 1952, opende staatssecretaris van Volksgezondheid P Muntendam het nieuwe zwembad in het Goffertpark, het bekende Goffertbad. Het was een lange strijd geweest maar ook Nijmegen had nu een modern zwembad waardoor het nog beter voor de dag kan komen in de statistieken en onderzoeken naar het zwemgedrag in Nederland, waar Dr. Muntendam in zijn toespraak uitgebreid op inging. “De gemeente Nijmegen slaat in de statistiek van 1947 onder de steden met meer dan 100.000 inwoners waarlijk geen slecht figuur door de tweede plaats – na Haarlem – te bezetten met een percentage van 15.2 der leerlingen van de lagere scholen die zwemonderwijs ontvingen, terwijl dit percentage voor het gehele land nog geen 8 bedroeg.” Na het vele cijfermateriaal sprak hij de wens uit dat iedereen in Nijmegen en omgeving zich er nu van liet overtuigen dat “…wassen goed is, baden beter, maar zwemmen het best…”

Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Burgemeester Hustinx had er begrip voor dat de Excellentie als voorwaarde aan de openingshandeling had verbonden dat hij deze – gezien het vroege seizoen – niet door middel van een duik zou hoeven te doen. “Hoewel ik vanzelfsprekend een waardige én vaardige openingsduik in een van de fraaie bassins hogelijk zou hebben gewaardeerd…” De drie foto’s die van de opening bewaard zijn, leren dat het toen inderdaad net zo min een mooie voorjaarsdag was als vandaag bij het zestigjarig bestaan. En niet alleen het weer geeft de opening een wat een troosteloze aanblik, moet ik bekennen.

Dat het ook gezellig druk kon zijn bij het Goffertblad blijkt uit deze mooie Polygoonbeelden uit augustus 1953, toen er een groot internationaal waterpolotoernooi werd gehouden, de Trofeo d'Italia.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Geen opmerkingen: