donderdag 31 mei 2012

Breed in beeld


Medewerkers van de kantine
van de Algemene Bedrijfsdienst,
ca. 1984.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
<Breed> is een begrip in Nijmegen en omgeving. De organisatie – tot 2002 bekend als Werkvoorzieningsschap Nijmegen en Omstreken, WNO – biedt op vele terreinen werk aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Met ruim tweeduizend werknemers is Breed zelfs een van de grootste werkgevers in de regio. Had het Regionaal Archief Nijmegen al enkele archieven van de voorgangers van Breed in huis, nu bezit het ook een belangrijk deel van de fotocollectie.

De geschiedenis van Breed gaat terug tot 1955, toen de gemeente Nijmegen de Stichting Werkplaats Valkenburg oprichtte. Het doel van de werkplaats was niet veel anders dan dat van Breed nu: het bieden van geregeld werk aan werklozen met een beperking die behoeftig zijn of dreigen te worden.

Montagewerk op de afdeling Elektro.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Nadat de Wet sociale werkvoorziening in 1967 in werking was getreden, ontstond in 1971 uit een samenwerkingsverband tussen negen gemeenten het WNO. Daartoe werden de sociale werkplaatsen in Nijmegen en enkele regiogemeenten samengevoegd. Sinds 2002 is het WNO bekend onder de naam Breed.

Breed bezit een grote collectie foto’s uit de jaren 1967-2000 met afbeeldingen van bedrijfsactiviteiten, gebouwen en personen, en van personeelsfeesten, recepties en andere bijzondere gelegenheden. Het Regionaal Archief Nijmegen kreeg onlangs toestemming om de meest interessante foto’s te digitaliseren. Er is een selectie gemaakt van 152 foto’s die activiteiten tonen van Breed en haar voorgangers. Daarnaast zijn er foto's van markante personen en karakteristieke gebouwen in de beeldbank opgenomen. De foto's zijn door iedereen te bekijken via de Digitale Studiezaal.


Geen opmerkingen: