dinsdag 3 april 2012

Zeep, zeep en nog eens zeep


Bron: Regionaal Archief Nijmegen
De Mona Lisa als wikkel om een blok zeep, Jugendstil-ontwerpen op de zeep van de ‘fratelli Dobbelmann di Nimegue’, sprookjestaferelen op kinderzeep. Het zijn enkele voorbeelden van het opmerkelijke en vaak fraaie reclamemateriaal dat te vinden is in het archief van Zeepfabriek Dobbelman. Dit reclamemateriaal is nu digitaal toegankelijk gemaakt via de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen. Het digitaliseringsproject is mede mogelijk gemaakt door het landelijke digitaliseringsprogramma Metamorfoze en omvat meer dan 2.500 scans en 4.500 foto's.

Dobbelman leverde tal van zeepproducten, zoals toiletzeep, scheerzeep, babyzeep, waspoeder en tandpasta. Om deze producten in de markt te zetten werd al vroeg de hulp ingeschakeld van gerenommeerde reclamemakers als De La Mar. Er werd serieus werk gemaakt van de aankleding en marketing van de producten. Voor het ontwerp van wikkels, etiketten en verpakkingen werd bijvoorbeeld inspiratie gezocht bij diverse kunststromingen, maar ook bij Hollywood-films.

Zeep proeven
Zeep proeven....
meer foto's op Flickr
De geschiedenis van de firma Dobbelman begon in 1854 toen een uit 1733 stammende zeepziederij werd overgekocht door de Duitse Johann Peter Dobbelmann. Deze zeepziederij stond aan de Lange Brouwerstraat in de benedenstad. Na een brand werd er verhuisd naar de wijk Bottendaal. Tot 1968 bleef de fabriek in handen van de familie Dobbelmann. De succesvolle zeepfabriek verschafte enkele honderden Nijmegenaren werk en bleef tot 1999 in bedrijf tot de productie werd overgeheveld naar Denemarken. In een artikel in de kennisbank van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis staat meer informatie met daarbij ook een overzicht van de vele zeepmerken van Dobbelman. Een selectie historische foto’s op het Flickr-account van het archief biedt een kijkje in de fabriek en het werkproces.

In bibliotheek de Mariënburg is een kleine tentoonstelling ingericht met foto's en voorbeelden van reclamemateriaal en in de hal van het Regionaal Archief Nijmegen zijn enkele films over Dobbelman te zien. Loop tijdens openingsuren gerust even binnen om een kijkje te nemen. Zie voor meer informatie www.nijmegen.nl/archief.

Geen opmerkingen: