vrijdag 27 april 2012

Papier wassen zonder onderdompeling?

Naast alle normale conserveringswerkzaamheden en cursusdagen in Amsterdam, daarover een andere keer meer, was er deze week tijd om na het experiment met de Gellan gum een tweede nieuwe restauratiemethode uit te proberen: "het wassen van papier zonder onderdompeling".

Het is een methode die heel weinig tijd kost maar bijzonder effectief blijkt te zijn. Je maakt gebruik van een viscose materiaal (Paraprint) met de volgende eigenschappen:
  • sterke capillaire werking 
  • grote diffusie capaciteit
  • hoge natsterkte
  • maatvast als het nat wordt
Met behulp van een fotobak, glasplaat, water en paraprint maak je een installatie waar het object wat je wilt reinigen in vochtige toestand op komt te liggen. Doordat het water onder het object dóór de paraprint heen trekt wordt vuil uit je object getrokken zonder dat je het helemaal in het water hoeft te doen. Het proces is goed controleerbaar.

Hierbij een aantal foto’s die verduidelijken hoe het proces in zijn werk gaat. Meer informatie over Paraprint OL60 en deze methode is te vinden in een artikel van o.a. Hilde Schalkx: 'Aqueous Treatment of Water-Sensitive Paper Objects' in het blad Journal of Paper Conservation (pdf-bestand).


Overzicht van installatie,
van boven naar beneden:
affiche-paraprint-
glasplaat-fotobak met water
 
De paraprint hangt over
de glasplaat in het water


Detailopname,
vóór de behandeling


Detailopname,
na aantal uren doorspoelen
Geen opmerkingen: