donderdag 8 maart 2012

Van dienstmeisje tot bedrijfsleider: het volle leven van Jo Folmering (1910-1991)

In de hal van het Regionaal Archief Nijmegen is van 9 maart t/m 27 april een presentatie over het leven en werk van Jo Folmering te bekijken. Jo Folmering, geboren en getogen in Nijmegen, heeft bijna haar hele leven gewerkt in de Nijmeegse theater- en bioscoopwereld.
De presentatie vindt plaats ter gelegenheid van de schenking van haar archief aan het Regionaal Archief door haar nicht Pieke Hooghoff.

Het leven en werk van Jo Folmering laat zich reconstrueren uit de geschonken persoonlijke en werkgerelateerde documenten, foto’s en interviews. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Jo moet tot haar teleurstelling na haar lagere school gaan werken. Na baantjes in een wasserij, als kindermeisje en werkster, kiest zij voor een opleiding op de Middelbare Handelsavondschool. Zij geeft haar leven een andere wending door te solliciteren bij Concertgebouw De Vereeniging, waar ze tot 1958, ruim vijfentwintig jaar, werkt. In 1958 gaat haar wens in vervulling: ze wordt bedrijfsleider van de bioscopen Luxor en Studio en na haar pensionering ook parttime van Carolus. Jo is de eerste vrouw in Nederland met een diploma voor operateur. Ze zet het Nijmeegs bioscooppubliek films van Ingmar Bergman voor en organiseert in Studio vrouwenmatinees voor huisvrouwen. Met deze matinees en andere publiciteitsstunts haalt zij meerdere malen de Gelderlander.
Vanaf 1980 spant zij zich nog tien jaar in om cultuur, kunst en ouderen bij elkaar te brengen. Zij overlijdt in 1991. Haar archief kwam in het bezit van haar nicht Pieke Hooghoff, die het niet alleen schenkt aan het Regionaal Archief Nijmegen, maar ook geïnspireerd heeft tot deze presentatie over het leven en werk van deze opmerkelijke Nijmeegse.

Het Regionaal Archief Nijmegen aan de Mariënburg 27 is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 -17.00 uur en donderdagavond tot 20.00u.

Geen opmerkingen: