woensdag 8 februari 2012

Gelderland in 400 verhalen

Hoe kwam het nu bijna boomloze Kelfkensbos aan zijn naam? Wat is het geheim van Appeltern? Hoe werd Persingen het kleinste dorp van Nederland? En wat doet een eeuwenoud natuurstenen kruis op de dijk bij Afferden? Antwoorden op deze intrigerende vragen zijn te vinden in Het Gelderland Boek, dat op 9 februari verschijnt. Het boek is een uitgave van WBOOKS uit Zwolle, dat eerder bijvoorbeeld Het Jaren 70 Boek, Het Kerken Boek en Het Schaats Boek publiceerde.

In circa 390 foto’s en verhalen doet Het Gelderland Boek de veelzijdige geschiedenis van onze provincie uit de doeken. De unieke kanten van Gelderland zijn het uitgangspunt: het groen, het water, de geschiedenis, de steden, de landbouw, de landhuizen en kastelen, het toerisme en de Gelderse merken. Naar deze acht thema’s is het boek ingedeeld en binnen elk thema vliegen de lezers van links naar rechts door de tijd, ruimte en onderwerpen heen. Het beleg van Zaltbommel in 1574, de natuur in De Bruuk, de introductie van de trolleybus in Arnhem: het komt allemaal aan bod.

Het Gelderland Boek werd geschreven door medewerkers van verschillende Gelderse archiefdiensten. Ook het Regionaal Archief Nijmegen droeg zijn steentje bij en nam de boeiende verhalen over het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal voor zijn rekening. Daardoor kunt u lezen hoe Maasbommel in de middeleeuwen kon uitgroeien tot een stadje, waarom de dikste boom van Nederland de Kabouterboom heet, waarom de kerk van Kekerdom weleens natte voeten krijgt en hoe vaak Jan van Goyen de Valkhofburcht heeft geschilderd – om maar wat te noemen.

Het boek kwam tot stand met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, de Provincie Gelderland en de Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven.

1 opmerking:

Vacatures Gelderland zei

De voorgaande boeken heb ik allemaal en deze wil ik ook zeker in mijn bezit krijgen. Vooral omdat het nu ook Gelderland betreft. Ik ga hem zeker bestellen!

Groetjes Martina