donderdag 16 februari 2012

Experimentele ansichtkaarten in de beeldbank van het Regionaal Archief Nijmegen

Ontwerp Noalente Hendriks, winnaar categorie amateurs tot 18 jaar.
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen F23074
In het kader van de Open Monumentendag 2009, die dat jaar als thema ‘Nijmegen op de kaart’ had, organiseerde de gemeente Nijmegen een ontwerpwedstrijd voor ansichtkaarten. Onder het motto ‘Zet Nijmegen op de (ansicht)kaart’, werd het publiek opgeroepen een ontwerp te maken voor een ansichtkaart met Nijmegen als onderwerp. Het idee hierachter was dat de ansichtkaart wel een steuntje in de rug kon gebruiken in een tijd die wordt beheerst door sms-jes en e-mails. Bovendien brengt een ansichtkaart de highlights van de stad voor het voetlicht, en de uitdaging was om dit op een zo origineel mogelijke wijze te doen.

Ontwerp Helaine Weide, winnaar categorie
amateurs vanaf 18 jaar. Fotocollectie
Regionaal Archief Nijmegen F23075
 Er waren drie categorie├źn waarin men kon meedoen aan de ontwerpwedstrijd: amateurs tot 18 jaar, amateurs vanaf 18 jaar, en professionals. De jury die de kaarten beoordeelde bestond uit Rob Jaspers, journalist van De Gelderlander, Bart Vaessen, directeur van De Lindenberg, Erna aan de Stegge van het Gelders Kenniscentrum Kunst en Cultuur, en Montse Hernandez i Sala van het Nijmeegs Ontwerpplatform. De winnende ontwerpen per categorie werden uitgevoerd als freecards, die voor en tijdens de Open Monumentendagen en het Uitfestival (dat gelijktijdig plaatsvond) in de hele stad zijn verspreid. Naast de drie prijswinnaars is nog een selectie van de 50 mooiste, interessantste, meest kunstzinnige en meest originele kaarten tentoongesteld tijdens en enkele weken na de Open Archievendag in september 2009 in het Regionaal Archief Nijmegen.  

Ontwerp Nicolet Pennekamp, winnaar categorie professionals.
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen F23076Omdat het jammer zou zijn als deze kaarten in de vergetelheid zouden raken, zijn de 53 geselecteerde ontwerpen nu uiteindelijk te zien in de beeldbank van de Digitale studiezaal.

Geen opmerkingen: