dinsdag 21 februari 2012

Digitaal archief burgemeester Thom de Graaf

De burgemeesterswisseling in Nijmegen is een goede aanleiding voor extra aandacht voor de geschiedenis van de Nijmeegse burgemeesters. In de vestiging Mariënburg van de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid toont de wisseltentoonstelling van het archief dan ook al enkele weken de vele gezichten van de burgemeester.

In het digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is sinds kort een overzicht beschikbaar van alle Nijmeegse burgemeesters vanaf 1816. In korte biografieën kunt u lezen over bekende namen als Van Bijleveld, Schaeck Mathon, Hustinx en Dales.

Digitaal archief
Met het vertrek van burgemeester Thom de Graaf neemt Nijmegen niet alleen afscheid van de eerste burgemeester van D66-huize, zo leert het overzicht, maar ook van de eerste burgervader die een weblog bijhield, waarvan speeches op Youtube verschenen en die twitterde. De periode 2007-2012 was dan ook die van de snelle opkomst van digitale communicatie en social media. De campagne van Obama voor de presidentsverkiezingen van de V.S. in 2008 gold als lichtend voorbeeld voor het gebruik hiervan in de politieke arena. Er zijn inmiddels weinig lokale en landelijke politici die niet op Facebook of Twitter te vinden zijn.
Laatste tweet van De Graaf als burgemeester,
foto en profiel zijn daarna aangepast.
Met het vertrek van De Graaf dreigde een deel van zijn 'digitaal archief', om het zo voor het gemak maar even te noemen, op internet te verdwijnen. Zijn weblog en fotoblog zullen immers met de komst van zijn opvolg(st)er van de gemeentewebsite verwijderd worden. Omdat deze berichten juist een goed beeld geven van zijn burgemeesterschap en van de onderwerpen en ontwikkelingen van 2007 tot 2012 heeft het Regionaal Archief Nijmegen besloten deze teksten en foto's niet verloren te laten gaan. De eenvoudigste oplossing voor het blijvend beschikbaarstellen was gebruik te maken van online middelen zoals Blogger en Flickr. Het staat nu dus allemaal in de 'cloud' met als kern het weblog:


De bekende foto van
Bellen met... uit De Brug
(fotograaf Bob Walker)
Hier vind je de teksten van zijn weblog en gepubliceerde toespraken en links naar foto's van het fotoblog op het Flickr-account van het archief en naar de interviews, onder de titel Bellen met.., in het digitaal archief van Weekkrant De Brug. Nu is dus makkelijk te zien wat Thom de Graaf heeft meegemaakt met bijvoorbeeld carnaval of bij de intocht van de vierdaagse en wat hij deed op bijvoorbeeld 10 en 11 september 2007 of op 25 april 2008.

Geen opmerkingen: