vrijdag 20 januari 2012

Een experiment met gel van Gellan gum

Een poosje geleden heb ik een nieuw product besteld waarmee ik deze week aan de slag kon. Het gaat om een geleermiddel wat ook wel in de levensmiddelenindustrie gebruikt wordt. Op een bijeenkomst van vakgenoten had ik al wat gehoord en gezien van dit middel en zijn toepassingsmogelijkheden. Het product heet Gellan gum en je kunt er een gel in vaste vorm mee maken. Je kunt het onder andere toepassen om iets wat opgeplakt is op een snelle en veilige manier los te halen.

Van een collega kreeg ik een object waarmee ik mocht experimenteren, een ets die helemaal vastgeplakt zat op strobord. Strobord is een hele zure kartonsoort en de prent had te lijden van deze slechte keuze. Verkleuring en kleine bruine spikkelvlekjes (foxing) waren al duidelijk zichtbaar.

De traditionele methode van loshalen van een dergelijke prent is een hele tijdrovende klus. Je pelt vanaf de achterkant het karton eraf totdat je een heel dun laagje karton overhoudt wat je vervolgens bevochtigd en stukje voor stukje verwijderd. Het zou dus heel erg fijn zijn als de gellan gum doet wat ik er van verwacht.

Object voor behandeling
Object na behandeling

Plak gel op object
Testen of object los is
Object is half los


Detail voor behandeling

Detail na behandeling

Met grote dank aan de collega voor het vertrouwen en ik ben zelf erg blij met het resultaat.Wat heb ik toch een mooi beroep……

Geen opmerkingen: