donderdag 8 december 2011

Kaaisjouwers...? Wie heeft er nog verhalen over?

Foto uit Beeldbank RAN
Frank Antonie van Alphen, correspondent Oost voor De Binnenvaartkrant, werkt momenteel aan een boek over de Nijmeegse Benedenstad. In het bijzonder over de (handels)relatie van dat stadsdeel met de binnenvaart tot 1936. Dat was het jaar dat de Waalbrug werd geopend, en de Benedenstad - in de woorden van Van Alphen - " aan lager wal raakte".

Tot de bouw van de Waalbrug was de Waalkade een plek van grote bedrijvigheid geweest. Zeker met de zogenaamde kaaisjouwers. “Dat waren over het algemeen sterke, gespierde mannen die naast de kracht in hun ledematen over een geweldig doorzettings- en uithoudingsvermogen beschikten. Hun taal was een afspiegeling van hun werk; namelijk ruw en ruig, maar ging gepaard met een welgemeende kameraadschap. … ", aldus Wim Janssen in zijn bundel ‘Zuuk ‘t mar uut’.

Van Alphen is op zoek naar verhalen en beeldmateriaal over het fenomeen kaaisjouwer, Benedenstadbewoners die schepen met de hand laadden en losten onder zware omstandigheden. De beroepsgroep had zijn wortels in het Zakkendragersgilde.

Heeft u informatie en vooral niet gearchiveerde verhalen, neem dan alstublieft contact op met Frank Antonie van Alphen. Zijn boek over de kaaisjouwers zal volgend voorjaar verschijnen. Als onderdeel van een door de Nijmeegse Stratemakerstoren uitgebrachte historische reeks. info@frankantonie.nl

Geen opmerkingen: