donderdag 22 december 2011

Historische films online bij het Regionaal Archief Nijmegen

Filmstill uit een bedrijfsfilm van Arie Onderdenwijngaard
over de totstandkoming van dagblad De Gelderlander, 1954
Filmcollectie Regionaal Archief Nijmegen 01-0474
In de film- en fotokluis van het Regionaal Archief Nijmegen bevindt zich ruim 70 uur aan historische films over Nijmegen en omgeving vanaf het begin van de twintigste eeuw. Het is een collectie die in de afgelopen 25 jaar vrijwel geheel is verzameld en beschreven door de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. In veel gevallen gaat het om uniek filmmateriaal, afkomstig van particulieren, instellingen en bedrijven. Ook kopie├źn van Polygoon-journaals waarin Nijmegen een rol speelt zijn door Nijmegen Blijft in Beeld verworven. De Stichting legt ook zelf veranderingen in de stad op film vast. Op deze manier is een indrukwekkende collectie ontstaan, die inzicht geeft in de ontwikkelingen op sociaal, economisch, politiek en religieus terrein die Nijmegen in de afgelopen eeuw heeft doorgemaakt.

Vanwege het unieke karakter van de filmcollectie, en vanuit de doelstelling om dit materiaal aan een breed publiek beschikbaar te stellen, heeft het archief van 2009-2011 de films laten conserveren en digitaliseren. Tijdens dit traject is zo’n 50 km film gereinigd en waar nodig zijn lassen en perforanden hersteld. Bij het scannen is gebruik gemaakt van een digitale wetgate, die krasjes en vlekjes verwijdert en het beeld stabiliseert. Separate geluidstapes zijn synchroon met de beelden samengevoegd. Het resultaat is een bestand van ruim 700 gedigitaliseerde films.

Filmstill uit een particuliere film met beelden
van de ijsgang op de Waal, 1939
Filmcollectie Regionaal Archief Nijmegen 01-0362
Een groot deel van dit materiaal is nu raadpleegbaar via de Digitale Studiezaal van het archief. De oudste bewegende beelden die te zien zijn dateren uit 1912, toen koningin Wilhelmina een bezoek bracht aan het militaire oefenterrein op de Groesbeekse Hei. Andere pareltjes zijn beelden van de bevroren Waal, het befaamde bergspoor en reclamefilms van Honig en Dobbelman.


Filmstill uit een reclamefilm van Dobbelman, 1965
Filmcollectie Regionaal Archief Nijmegen 04-0507
 Niet van alle films zijn de beelden via de Digitale Studiezaal te zien. Zo zijn van de Polygoon-journaals en van een aantal particuliere films om auteursrechtelijke redenen alleen de beschrijvingen beschikbaar. De beelden kunnen worden geraadpleegd in de studiezaal van het archief, waar overigens de gehele gedigitaliseerde collectie kan worden bekeken in een hogere resolutie dan via internet. Ook van de videocollectie (o.m. Omroep Nijmegen) zijn op internet voorlopig alleen de beschrijvingen beschikbaar. Het is de bedoeling dat op termijn ook deze collectie gedigitaliseerd zal worden aangeboden.

Voor dit moment is er in elk geval genoeg te genieten voor een welbestede Kerstvakantie!

Geen opmerkingen: