donderdag 3 november 2011

Einde strippenkaart en het kaartjesassortiment van de CVD

Advertentie in De Gelderlander
van 7 mei 1980
Vanaf vandaag kan er in Nederland niet meer van de strippenkaart gebruik gemaakt worden. Ook in de laatste provincies geldt in de bus voortaan alleen de OV-chipkaart of een dagkaartje. In Gelderland is dit al vanaf 30 juni van dit jaar het geval. Ik was toch wat verbaasd om te horen dat de strippenkaart 'pas' in 1980 in Nederland is ingevoerd. Om precies te zijn op 8 mei 1980, zo las ik in het artikel op Wikipedia, dat al helemaal up-to-date is met de toevoeging van de einddatum "3 november".  Uit advertenties in De Gelderlander blijkt dat in 1980 een vergelijkbare campagne werd gevoerd als nu voor de OV-chipkaart.

Vóór 1980 had elk vervoersbedrijf zijn eigen kaartjesassortiment en die bedrijven (of de gemeenten) bepaalden zelf de tarieven. In het archief heb ik enkele voorbeelden gevonden van het kaartjesassortiment in Nijmegen. Met ingang van 1 mei 1956 werd het openbaar vervoer van de Openbare Nutsbedrijven ondergebracht bij de gemeentelijke Reinigings- en Ontsmettingsdienst. De samengevoegde delen gingen verder onder een nieuwe naam Centrale Vervoersdienst (CVD). De naam Gemeentelijke Vervoersdienst viel af, omdat de directeur meende dat het geen pas gaf zijn mensen met GVD ("een onaanvaardbare lettercombinatie") op de dienstpet te laten werken.


Voorbeelden van kaartjes uit archief CVD, inv. nrs 2375 en 2383
 De inventaris van het archief van de CVD is recent afgerond en komt via internet beschikbaar en het archief is raadpleegbaar in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen. Inventarisator Leon Gruppelaar zal hier tijdens het aanstaande Geschiedeniscafé op 18 november nog eens de aandacht op vestigen.

Geen opmerkingen: