woensdag 2 november 2011

De hort op met Hendrikje de dienstbode


Onder deze titel is door het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een wandeling ontwikkeld om kinderen door de ogen van een dienstbode het negentiende-eeuwse Nijmegen te laten zien.

Waar werkte Hendrikje en hoe zag haar dag eruit? Waar deed ze de boodschappen?

De levensmiddelen haalde ze natuurlijk op de markt, maar de stoffen voor de jurken van mevrouw in de Molenstraat, bij Meijer en Josephy. En de vis haalde ze op vrijdag in de Ziekerstraat.

De wandeling start bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aan het Mariënburg en voert naar de kijkvensters op het Hertogplein. Daar vertelt Hendrikje het verhaal van de afbraak van de vestingmuren en de gouden tijd die daarop voor Nijmegen volgde. Aangekomen bij Oranjesingel 68, het ‘werkhuis’ van Hendrikje, vertelt ze over haar werk en gunt ze het publiek een kijkje in het souterrain waar de keuken is.

De route gaat dan verder via de Van Schevichavenstraat naar de Van Welderenstraat. Deze straat is in de tijd van Hendrikje in een paar jaar volgebouwd. Hier vertelt ze over het huis van architect Maurits, die bij de Vrijmetselaars was aangesloten en achter zijn huis een timmerwerkplaats had. In de gevels zijn veel mooie details te zien en Hendrikje daagt haar jonge toehoorders uit om de libelle en de slang te zoeken.

In de Molenstraat vertelt Hendrikje vervolgens over haar ontmoeting met haar vrijer Jan in het café/danszaaltje op de hoek van de Molenstraat en Tweede Walstraat.


In het pand van Hoogenboom Mode, dat in 1905 als bankgebouw met twee winkels is ontstaan, laat Hendrikje de fraaie glas-in loodkoepel zien. Via de Ziekerstraat en de Moenenstraat (het straatje dat in haar tijd nog niet bestond) eindigt de route weer bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.


"De hort op met Hendrikje de dienstbode" is in 2010 ter gelegenheid van de Open Monumentendag ontwikkeld. Het thema van 2010 was "De smaak van de negentiende eeuw". Vele kinderen én volwassenen hebben heel enthousiast meegewandeld. De opzet was zeer geslaagd. Hendrikje heeft de negentiende eeuw echt weer even tot leven gebracht en de wandelaars kijken nu met andere ogen naar de stad.

Geen opmerkingen: