woensdag 12 oktober 2011

Ulpia Noviomagus onder handen

De uitwerking van de opgraving in Ulpia Noviomagus, de Romeinse stad in Nijmegen-West, is begonnen. In 2008 aan de Rijnstraat heeft de Gemeente Nijmegen een deel van de Romeinse stad blootgelegd. Als de archeologen buiten klaar zijn, staan de archeologen binnen al te popelen om aan de slag te gaan met de sporen en de vondsten.

Een van de meest intrigerende sporen is een gracht die is gevuld met duizenden vondsten. Het is niet de gracht van de stad met de toren die bij de ontdekking in het nieuws is geweest, maar een andere die in de Romeinse stad lag. Het is nog niet bekend waarom die gracht daar lag. Om die vraag op te lossen, wordt een lijst gemaakt van de aardewerken potten en pannen, die zoals (bijna) altijd in scherven zijn teruggevonden.

Het is mijn taak om dat aardewerk te beschrijven. We doen maar een deel, omdat het te duur is om alles onder handen te nemen. Een taai klusje, maar spannend. Er zitten zoveel eigenaardige en zeldzame vormen tussen dat ik nu al denk dat het iets te maken heeft met de tempels die honderd meter ten oosten daarvan aan het Maasplein zijn gevonden. Zoals bijvoorbeeld tientallen kleine, zwarte drinkbekertjes; op de foto zijn de bodems van die bekertjes te zien.

 
Informatiebord op het MaaspleinVolgend jaar moet het rapport over de opgraving klaar zijn en kan iedereen lezen wat er precies is gevonden.

Geen opmerkingen: