dinsdag 18 oktober 2011

Niet Bambix maar Naodus scherprechter geschiedenisquiz

Bij de derde Nijmeegse Geschiedenisquiz afgelopen zaterdag in het Regionaal Archief Nijmegen was vraag 10 de grote scherprechter. Niet Graodus maar Naodus fan Nimwegen schreef in de tweede helft van de jaren dertig columns in De Gelderlander in het plat-nimweegs onder de titel ' 't Nimweegsch Huukske'.

De massale vergissing is niet zo verwonderlijk want Graodus fan Nimwegen is een bekende naam in Nijmegen als pseudoniem van de volkszanger Theo Eikmans. Zijn bekendste nummer 'Al moet ik krupe…' heeft bijna de status van Nijmeegs volkslied.
Ter nagedachtenis aan Graodus is er in 2006 een standbeeld op de hoek van de Burchtstraat en Mr. Hermanstraat geplaatst. Graodus is dus wel bekend maar wie was Naodus die van 1936 tot (9 mei) 1940 in De Gelderlander  't Nimweegsch Huukske vulde? Als iemand het weet....hiernaast het eerste stukje van 18 juni 1936.

Ik weet niet of 'Al mot ik krupe…' opgenomen gaat worden in de Nijmeegse popgeschiedenis. Sinds afgelopen zaterdag is er een nieuwe website in de lucht met achtergronden en verhalen over 50 jaar popmuziek in Nijmegen. Hierop komt vast wel een vermelding van de popgroep uit vraag 7 van de quiz:

Nijmegen is ontegenzeglijk een belangrijke popmuziekstad geworden. Misschien nog wel belangrijker dan vele denken, want de stad huisvest ook een driekoppige punkformatie waarvan de leden hier nog gewoon anoniem op de fiets naar de Albert Heijn gaan, maar massa’s fans hebben in Duitsland en tijdens een tournee in BraziliĆ« niet zonder lijfwacht over straat konden. In hun videoclip ‘Annie’ is veel van Nijmegen te herkennen. Hoe heet deze band?Met het vertonen van deze clip hadden we het antwoord weggegeven maar nu had, toch enigszins verrassend, het ook bijna iedereen goed: Bambix (en niet Brinta).

Alle vragen van de quiz (met de goede antwoorden) zijn te vinden op de website van De Gelderlander en ook de vragen op twitter zijn nog te beantwoorden. Voor die laatste vragen volgen de antwoorden deze week via het twitteraccount van het Huis.

Geen opmerkingen: