dinsdag 27 september 2011

Sigaren aan de Kannenmarkt

In een eerdere weblog hebben we al iets verteld over de opgravingen op de Korenmarkt naar aanleiding van de aanleg van een parkje. Bij deze opgravingen zijn, behalve de restanten van de Sint Janskapel en een groot aantal begravingen ook de middeleeuwse kelders van een aantal huizen dat aan de Kannenmarkt heeft gestaan blootgelegd.

Zoals oudere Nijmegenaren zich wellicht nog herinneren hebben deze huizen nog tot in de jaren zestig aan de Kannenmarkt gestaan. Bij het uitgraven kwam een klein stukje van een siertegel naar boven, met daarop een portret en een naam, R. Mignot, en een jaartal: 1938. Enig speurwerk bracht aan het licht dat het hier gaat om een sierplateel gemaakt naar aanleiding van het tachtigjarig bestaan van een Eindhovense sigarenfabriek: Mignot en De Block. Inmiddels is duidelijk geworden dat inderdaad in het laatste huis van het rijtje, op de hoek van de Kannenmarkt en de Korenmarkt en tegenover Achter de Hoofdwacht, tot in de jaren vijftig een sigarenmagazijn was gevestigd. Op pagina 8 van De Gelderlander van 30 mei 1925 doet de heer W.H. van Eijsden trots kond van de opening van zijn gloednieuwe sigarenmagazijn annex kantoorboekhandel aan de Kannenmarkt 1. Heel erg lang heeft Van Eijsden er niet gezeten, want vanaf de late jaren twintig werd hier een sigarenhandel gedreven door G. Maeijer, die rond 1926 de zaak van Dormolen in de Smidsstraat had overgenomen en korte tijd later later naar de Kannenmarkt verhuisde. In het pand was op enig moment ook een herenkapper gevestigd; dat verklaart waarschijnlijk de vondst van een scheerkwast, spiegel en flesjes haarwater – leeg, dat wel…

In januari 1956 verkocht de heer Maeijer zijn pand, bestaande uit winkel en woning, aan de gemeente Nijmegen voor f. 6500 plus f. 2.250 voor de inventaris en de liquidatie van de zaak. Op 4 augustus ging een nieuwe winkel aan de Joubertstraat 23 open.

Zo brengt een klein brokje van een herinneringstegel een verdwenen stukje Nijmegen terug!


Foto's van de Korenmarkt en de Kannenmarkt zijn eenvoudig te vinden via de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen.

Geen opmerkingen: