vrijdag 2 september 2011

Open Monumentendag 2011, hoogtepunten

Wist u dat de Open Monumentendag 25 jaar bestaat? In Nijmegen organiseert vanaf het begin een actief comité van vrijwilligers dit evenement samen met de gemeente. Het (landelijk) thema is herbestemming. Herbestemming van erfgoed is interessant in deze tijd van economische krapte: erfgoed is duurzaam, geeft identiteit aan een plek, zorgt dat mensen hier willen verblijven en voegt daarmee economische waarde toe aan een gebied. Belangrijke redenen om monumentaal erfgoed ook voor de toekomst een nuttige plek in onze samenleving te geven. Ook dit jaar zijn we erin geslaagd om een gevarieerd en boeiend programma samen te stellen.  

Thermion in Lent

In totaal doen 51 monumenten in het weekend van 10 en 11 september gratis hun deuren open waaronder een aantal bijzondere herbestemde panden: De Thermion-Radiolampenfabriek aan de Pastoor van Laakstraat in Lent. Open tijdens rondleiding: za en zo 15 uur. Het voormalige jachtslot van de margarinefabrikant Frans Jurgens, bekend als Huize (kasteeltje) Heijendaal, Geert Grooteplein Noord 9, za 11-17 uur en zo 12-17uur. De voormalige gereformeerde kerk aan de Begijnenstraat 20, za en zo 11-17uur. Het Cellenbroederenhuis is van oorsprong een restant van het Heilige Geesthospitaal, nu huizen hier kantoren in, za en zo van 11-17 uur.
Wilt u weten hoe architecten omgaan met herbestemming? Zij laten het zien in de monumenten waar ze gevestigd zijn: Het voormalig benzinestation Auto Palace aan de Muldersweg 16, za en zo 11-17 uur. Doorlopende foto-expositie, za 14 uur lezing over industrieel erfgoed (Architectenbureau Koos van Lith). De Latijnse School aan St. Stevenskerkhof 2, za en zo 12-16 uur, doorlopende rondleidingen (Pouderoyen Compagnons). Het Brouwershuis aan de Steenstraat 3, za en zo 11-17 uur, expositie en bezichtiging (Architectenbureau Virtus).
  
Wandelingen
Dit jaar kunt u kiezen uit een aantal bijzondere begeleide wandelingen:
  1. Stadswandeling Van Dolers tot Donjon, beleef de historie van Nijmegen, maar net op een andere manier, met uniek archiefmateriaal.
  2. Stadswandeling Het hert is der uut! Transformatie van het Nijmeegse stadshart in de 20e eeuw. Over het vooroorlogse Nijmegen, de verwoestingen tijdens WOII en na-oorlogse ontwikkelingen.
  3. Wandeling door Nijmegen Oost. Een verkenningstocht langs oude gebouwen met nieuwe bestemming in een voortdurend veranderende stad.
  4. Wandeling langs vroegere Bottendaalse bedrijvigheid.Herontdek een oude wijk die zich steeds vernieuwt.
  5. Rondleiding Ruimte voor de Waal, wandeling door het gebied waar de dijkteruglegging plaatsvindt.
Aanvangstijd, duur en startpunt van de wandelingen vindt u hier.

Voor het eerst heeft het comité een programmaboekje uitgegeven waar alle informatie over de monumenten en activiteiten in staat, op te halen bij Gemeentelijk Informatiecentrum Het Open Huis en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis of bij de monumenten. U kunt de informatie ook hier vinden. Tijdens de Open Monumentendag is een informatiepunt ingericht in de St. Stevenskerk.

1 opmerking:

Leon Gruppelaar zei

Het meest herbestemde monument van Nijmegen. de Mariënburgkapel, is dan ook open. SPECIAAL VOOR KINDEREN zijn er wandelingen die bij de kapel starten. En natuurlijk verzorgt het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de kapel ook rondleidingen.