woensdag 14 september 2011

Het Regionaal Archief Nijmegen op Nieuw Babylon

Op zaterdag 17 september vindt het intercultureel festival Nieuw Babylon plaats. Het Mariënburgplein wordt omgetoverd tot een stad in het jaar 2046, waarin de jongeren van nu volwassen zijn en hun verschillende culturele achtergronden zijn versmolten. Het Archief is erbij!

In Nijmegen wonen mensen die afkomstig zijn uit vele verschillende landen. De reden van hun migratie varieert, maar ze hebben één ding gemeen: ze bouwden allemaal een nieuw bestaan op in Nijmegen. Het Regionaal Archief Nijmegen bewaart het geheugen van de stad en daar maakt de geschiedenis van deze nieuwe inwoners onlosmakelijk deel van uit. Tijdens Nieuw Babylon wil het Archief graag in contact komen met jonge mensen die bij hun ouders of grootouders verhalen of (persoonlijke) documenten, foto’s of video’s willen ophalen, die een beeld geven van hun eerste tijd in Nederland.

Als voorbeeld van die verhalen worden in het Archief op 17 september 4 korte films van elk 15 minuten vertoond, waarin vertegenwoordigers van de eerste generatie Surinamers, Antillianen, Molukkers en Marokkanen op een levendige manier hun verhaal doen. Tot nu toe concentreerde het Archief zich hoofdzakelijk op materiaal van Turkse migranten, maar Het Regionaal Archief wil ook graag materiaal verwerven van andere migrantengroepen. Bijzondere aandacht gaat uit naar migranten uit Suriname, Antillen, Indische archipel, Italië, Spanje, voormalig Joegoslavië, Griekenland, Marokko en Turkije. Er is geen strikte afbakening maar de periode vanaf 1945 tot ongeveer 1985 staat centraal. Tijdens Nieuw Babylon is Het Archief open van 12.00 tot 17.00. Toegang is gratis.

Bekijk alvast de aflevering van MijnNijmegen TV over migrantenerfgoed:

1 opmerking:

Leon Gruppelaar zei

Leuk initiatief van het RAN tijdens Nieuw Babylon!
Ook het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis opent 17 september 2011 zijn deuren. De fotoacademie is gast bij het Huis.'Wat mag er niet verdwenen zijn in Nijmegen anno 2046?' Op die vraag geeft de fototenstoonstelling van de fotoacademie een antwoord.
Kom naar de Mariënburg, én naar het RAN én naar het Huis van de Nijmegese Geschiedenis.