donderdag 8 september 2011

De Vrede van Nijmegen in Parijs

Je staat vreemd te kijken als je als Nijmeegse archivaris op vakantie in Parijs nietsvermoedend door de wijk Le Marais slentert en op het straatnaambord ‘Rue des Archives’ stuit. Een blik op de stadsplattegrond leerde me dat de straat haar naam dankt aan het gebouw van de Archives Nationales dat er gevestigd is. Mijn mond viel pas echt open toen ik iets verderop een kleine supermarkt ontwaarde: ‘Archives Mini Market’. Met enige jaloezie constateerde ik dat onze Parijse collega’s het beter voor elkaar hebben dan wij. Het Regionaal Archief Nijmegen is al een eeuwigheid gehuisvest aan de Mariënburg, maar dat plein heet nog steeds niet ‘Archiefplein’. En van een ‘Archiefsuper’ kunnen we in Nijmegen ook alleen maar dromen.

Na een pittige discussie met mijn reisgenoten onderbrak ik mijn wandeling door Le Marais voor een bezoekje aan de Archives Nationales. Enigszins geïmponeerd stapte ik over de drempel van het eerbiedwaardige gebouw en sprak in mijn beste Frans een Parijse collega aan. In nog veel beter Frans stond hij me welwillend te woord over de organisatie van de Archives Nationales, de collectie en de dienstverlening. Toen ik hem vertelde dat ik uit Nijmegen kwam, werd hij zo mogelijk nog vriendelijker. ‘Ah, Nimègue, van de Vrede! Komt u maar even mee’. Hij leidde me naar een computer en toverde via verschillende websites allerlei informatie op het scherm over de Vrede van Nijmegen, een gebeurtenis die Frankrijk veel heeft opgeleverd en bij de Franse erfgoedinstellingen de nodige sporen heeft nagelaten. Vooral de website http://www.gallica.bnf.fr/, die toegang biedt tot gedigitaliseerde documenten van de Bibliothèque Nationale, imponeerde me. Daar leverde de zoekterm Nimègue maar liefst ruim 3500 boeken, artikelen, prenten, kaarten en manuscripten op, grotendeels over de Nijmeegse Vrede. Een Walhalla voor onderzoekers! 


Historieprent van de officiële afkondiging van de Vrede tussen
Frankrijk en de Republiek der Verenigde Nederlanden te Parijs
op 29 september 1678. Door J. Lepautre, Parijs 1679.
(Bibliothèque Nationale de France, nr. 40481673)
 
Op weg naar buiten vroeg ik mij af wat nu eigenlijk de meeste indruk op me had gemaakt: het straatnaambord, de supermarkt of de grote betekenis van de Vrede van Nijmegen voor Frankrijk en de rijkdom aan historische bronnen die dat heeft opgeleverd. Bij de uitgang griste ik nog even een folder over een serie lezingen van de balie. De tweede lezing had betrekking op - jawel - de Vrede van Nijmegen. Mijn vraag was beantwoord.

Geen opmerkingen: