dinsdag 2 augustus 2011

Zoeken in de 200-jarige burgerlijke stand

De belangrijkste bron voor onderzoek naar je voorouders uit de negentiende en twintigste eeuw viert dit jaar het 200-jarig bestaan. De burgerlijke stand is namelijk in 1811 in Nederland door de Fransen ingevoerd. Op de website van het Huis kun je meer lezen over de eerste geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten in Nijmegen. Maar hoe werkt dat precies, onderzoek doen in de burgerlijke stand?

Eerste Nijmeegse akte van de burgerlijke
stand. Aangifte op 1-1-1811 van het
overlijden van Jeanne van Aalst.

Genlias
De aktes van de burgerlijke stand van Nijmegen en omliggende gemeenten zijn in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen in te zien op microfiches of in origineel. In dit overzicht (PDF-bestand) staan alle beschikbare (openbare) akten.

Steeds meer bronnen, zeker voor stamboomonderzoek, komen ook op internet beschikbaar. Bij de burgerlijke stand moet daarbij onderscheid worden gemaakt tussen scans van de akten en de zogenoemde toegangen of indexen. Vrijwilligers bij archieven hebben namen en gegevens uit de akten in een database ingevoerd waardoor makkelijk in die duizenden aktes gezocht kan worden. Met een verwijzing (bijvoorbeeld huwelijksaktenummer 68 in het jaar 1856) kan dan snel de juiste akte in het archief ingezien of besteld worden. In sommige gevallen is de akte meteen online te zien en te downloaden, al dan niet tegen betaling.

Een groot aantal indexen op de burgerlijke stand van Nijmegen en op een groot deel van de akten van de regiogemeenten is te vinden op de website Genlias (zie overzicht ingevoerde akten Gelderland).  Hier kan alleen gezocht worden óf er een akte is, de akte zelf moet besteld worden of (gratis) in het archief ingezien worden. Er zijn inmiddels vergevorderde plannen voor een opvolger van Genlias: Wiewaswie. Hierop zullen ook scans van de aktes te vinden en te downloaden zijn, tegen een kleine vergoeding in de vorm van abonnementen. Het Gelders Archief is een van de deelnemers van Wiewaswie en heeft de burgerlijke stand van alle gemeenten in Gelderland in beheer.

Familysearch en Genver
Toch zijn er nu al scans van de burgerlijke stand van Nijmegen om op internet te vinden. Op Familysearch, een website van de Mormomen, staan namelijk genealogische bronnen uit de hele wereld (lees hier meer over de achtergrond). Om enigszins de weg te vinden in dit enorme aanbod wordt op de website Genver een actueel overzicht bijgehouden van de Nederlandse bronnen (overzichten Nijmegen en Gelderland).

Op Familysearch zijn dus wel de scans te vinden maar ontbreken de gegevens uit de indexen waardoor eerst (op Genlias) het juiste aktenummer gezocht moet worden waarna in het betreffende jaar de juiste scan gevonden kan worden. De kwaliteit van de scans laat soms wel te wensen over maar deze zijn niettemin gratis voor iedereen beschikbaar!

Geen opmerkingen: