vrijdag 26 augustus 2011

Nieuw gebruik Oud gebouw


Nog een paar weken en dan is het  weer Open Monumentendag. Tijdens dit evenement op 10 en 11 september gooien 51 Nijmeegse monumenten gratis de deuren open. Het thema van 2011 is ‘Herbestemming, nieuw gebruik oud gebouw’. Naast monumentenbezoek biedt het weekend heel veel activiteiten, georganiseerd door het Nijmeegs comité Open Monumentendag. De open monumenten zijn te herkennen aan de Open Monumentendag vlag. Kijk voor het complete programmaoverzicht op de website van de gemeente Nijmegen. De programmafolder is ook te verkrijgen op een groot aantal plekken in de stad, o.a. bij Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en het Gemeentelijk informatiecentrum het Open Huis.
Dit jaar bestaat het evenement (en het Nijmeegs comité) 25 jaar! Reden voor het comité om in 2011 iets extra’s te organiseren: 3 lezingen rondom het thema herbestemming.
Afgelopen maandag 22 augustus vond de aftrap plaats in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. De eerste lezing ging over de actualiteit van herbestemming. Sprekers waren Ben Verfürden van Hylkema Consultants en Hettie Peterse van de gemeente Nijmegen. Tijdens deze avond passeerden heel veel (Nijmeegse) voorbeelden van herbestemmingen de revue. Daarnaast kwamen ook de dilemma’s die spelen bij herbestemming aan de orde. Want hoe pak je herbestemming van monumentaal erfgoed succesvol aan zonder het erfgoed daarbij te verkwanselen? Dat vraagt om zorgvuldige afwegingen, maar ook om compromissen, je kan per slot van rekening niet alles bewaren. Tijdens de avond werd grote zorg uitgesproken over een groot aantal monumenten dat binnenkort leeg komt te staan of al leeg staat. Wat gaan we bijvoorbeeld doen met de kerken en kloosters van deze stad. Wat blijft er in de toekomst over van Nijmegen als ‘monnikendam aan de Waal’?
Wellicht dat de volgende sprekers hier meer over kunnen vertellen. Op maandag 29 augustus is het woord aan de projectontwikkelaars Adri van Grinsven (Standvast Wonen) en Ton Hendriks (Dornick B.V.). Tijdens deze avond is input vanuit het publiek, die best mag leiden tot pittige discussies, van harte welkom.
De lezingreeks wordt afgesloten op maandag 5 september door de architecten Job Roos (Braaksma & Roos architecten), Frits Borsten (Virtus architecten) en bouwer Giesbers-Wijchen.  
Kaarten zijn een week voorafgaand en op de avonden zelf, vanaf 19.15 uur, af te halen bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Wie erbij wil zijn, moet zich haasten, want op = op!

Geen opmerkingen: