maandag 4 juli 2011

Wie weet van de W?


Dezer dagen – zo lees ik in de krant – heeft een kunstenaar op diverse plekken in de stad duplo speelgoedblokjes op muren en gevels geplakt om zo de stad wat meer kleur te geven. Ik zag er één op de zijmuur van de Hema. Wie goed oplet, ziet veel meer kleurige details in de stad. Kijk maar eens naar de foto, waar een wilde compositie van huisbellen geflankeerd wordt door een klein emaillen plaatje met een blauwgekleurde ‘W’ erop. Een bescheiden speurtochtje tussen de middag leverde nog vier adressen op met hezelfde W-plaatje. De bordjes zijn meestal in het deurkozijn te vinden in de buurt van de bel. En de huizen waar ik een plaatje aantrof zijn allemaal honderd jaar of meer oud.

Wel heel curieus was een huis waar op een zelfde soort emaillen plaatje en in hetzelfde lettertype een blauwe ‘S’ te vinden was (In de Betoustraat). Gaat het hier om de eerste klanten van de nutsbedrijven, die Water en Stroom in huis hadden en kon de meteropnemer zo zien bij wie hij de stand moest opnemen? Of moet ik het in een heel andere richting zoeken?
Wie weet meer?

2 opmerkingen:

Ronny Meijers zei

ik ben ook al enige tijd op zoek naar de betekenis van deze borjes. Heb ook al eens een oproep geplaatst op de website Noviomagus. Geen rescties. Wie lost dit raadsel op?

zie ook: Website Noviomagus-webmuseum-diversen-w-schildje

Anoniem zei

De huizen met een W-bordje waren aangesloten op de gemeentelijke waterleiding