woensdag 1 juni 2011

Vrijwilligersbijeenkomst in het Archief


Vrijwilligersgroep
 tijdens het
zakelijke gedeelte
van de bijeenkomst

In het Archief zijn op dit moment maar liefst 45 vrijwilligers werkzaam. Zij hebben uiteenlopende achtergronden, maar ze hebben één doel: het behouden, beschikbaar stellen en verspreiden van historische informatie over Nijmegen en omstreken. Hun werkzaamheden lopen uiteen van het ontsluiten van oud-schrift uit de schepenprotocollen, tot het overzetten van gegevens naar een database, tot het repareren van archiefstukken zodat deze weer geraadpleegd kunnen worden. Een volledig overzicht van de projectbeschrijvingen is te vinden op de website van het Archief.

Het monument ter nagedachtenis
Jan van Hoof op de Waalbrug
Ieder half jaar wordt er voor de vrijwilligers een bijeenkomst georganiseerd die bestaat uit een zakelijk, een informatief en een ontspannen gedeelte. Tijdens de bijeenkomst van afgelopen maandag heeft collega Henk Rullmann na het zakelijk gedeelte een lezing gehouden over zijn Nijmeegse helden. Onder andere kwamen ter sprake de pestdokter IJsbrand van Diemerbroeck, verzetsheld Jan van Hoof en de in het begin van de 20e eeuw in Nijmegen zeer bekende vroedvrouw Valstar, die vele Nijmeegse kinderen ter wereld geholpen heeft. Tot slot liet Henk, gehuld in toga en met bebloed verband om zijn hoofd, de Bemmelse dominee Eilbracht aan het woord komen, die in 1702 tijdens zijn preekbeurt in de Sint Steven werd overvallen door de mededeling dat de Fransen voor de deur stonden en daarop vol vuur de stad heeft verdedigd.

Na deze geslaagde voordracht was er gelegenheid tot napraten op het terras onder het genot van een drankje en een hapje.

Geen opmerkingen: