woensdag 29 juni 2011

Napoleon in Nijmegen?

Napoleon
Toeval bestaat niet. Eerst ontvang ik een mail met een vraag over Napoleon in het kader van het project Plaatsen van betekenis en vanochtend hoor ik van een collega dat  het in oktober 2011 200 jaar geleden is dat Napoleon een bezoek aan Nijmegen bracht.
Natuurlijk wil ik iedereen oproepen die iets meer van Napoleon en Nijmegen weet om zijn kennis te delen met Pieter de Nijs, initiatiefnemer van Plaatsen van betekenis (pieter@plaatsenvanbetekenis.nl). Maar ook hoop ik dat iemand in de 24 uur van de Nijmeegse Geschiedenis (14-15 oktober 2011) zich als Napoleon verkleedt en in het Huis komt vertellen hoe hij zijn bezoek in 1811 ervaren heeft. Had je altijd al een keer de kleine generaal willen zijn? Mail 24uurgeschiedenis@nijmegen.nl. Iedereen wil nu wel eens echt horen (graag wel in het Nederlands) wat Napoleon van Nijmegen vond!

1 opmerking:

Paul vd Heijden zei

Ik heb in '20 eeuwen Nijmegen' het volgende over Napoleon geschreven:
Het horloge van Napoleon
In de imposante rij van hertogen, koningen en keizers die Nijmegen een bezoek hebben gebracht hoort ook Napoleon Bonaparte. In 1811 reed hij, na enkele politieke besprekingen, met groot gevolg in een koets door de stad. Bij de Waalkade aangekomen sloegen zijn paarden echter op hol en koersten in volle draf richting Waal. Een lid van Napoleons erewacht wist de dieren net op de rand van de kade te achterhalen en met een ferme ruk aan de teugels tot bedaren te brengen, op die manier de keizer behoedend voor de verdrinkingsdood. Als dank voor het redden van zijn leven bood Napoleon de man zijn horloge aan. De man, een veteraan uit Pruisen, nam het bijzonder kostbare kleinood van kristal en goud mee naar zijn huis. Sindsdien beweren meerdere mensen in het bezit te zijn van ‘het horloge van Napoleon’ en zo worden ze ook te koop aangeboden. Het werkelijke horloge dook echter op in 1893 tijdens een tentoonstelling in Chicago. Daarna is het niet meer gesignaleerd.