donderdag 30 juni 2011

‘Moenen kills Mariken’

De expositie 'Mariken een duivels drama in middeleeuws Nijmegen' loopt als een trein. Sinds de opening half december vorig jaar zijn er zo'n kleine 10.000 bezoekers geweest. Ook scholen, zowel het basis- als het voortgezet onderwijs, hebben de tentoonstelling goed bezocht. 'Mariken van Nieumeghen' is nog steeds een prachtig verhaal, dat ook jonge kinderen aanspreekt.

Bij basisschool de Hazesprong gingen de groepen 4, 5 en 6 aan de slag met de middeleeuwen. Op school hebben de leerlingen gewerkt in groepjes als ‘Kronenburgertoren’, ‘Sint Stevenskerk’, ‘Belvedere’, ‘Mariënburgkapel’, ‘Donjon’ en ‘Waaggebouw’. Ook verdiepten zij zich in het verhaal van Mariken. Daarna bezochten ze het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Na een kort gesprekje met vragen als 'wie weet wat dit gebouw vroeger was' konden de kinderen aan de slag met een speciaal door het Huis ontwikkelde speurtocht.
Er is hard gewerkt om alle vragen te beantwoorden en kinderen genoten zichtbaar van alle beelden. Als laatste konden ze een tekening maken van een duivel, ook dit werd serieus opgepakt. Eén leerling tekende een soort stripverhaal over de moordpoging van Moenen op Mariken (‘Moenen kills Mariken’). Op school zijn door de verschillende werkgroepjes prachtige modellen van middeleeuwse gebouwen gemaakt. Ze zijn nog tot 8 juli te zien in het Huis. Wellicht kunnen de bouwers van de donjon hier nog inspiratie vinden!

Geen opmerkingen: