woensdag 22 juni 2011

'Gezocht: Jonge architecten, 10-13 jaar'

Het huidige schooljaar is nog niet voorbij of de Nijmeegse basisscholen zijn alweer druk bezig om het lesprogramma voor het nieuwe schooljaar 2011-2012 in elkaar te zetten. Ze hebben de keuze uit een enorm aanbod van lespakketten bij Cultuur en School Nijmegen (CeSN). Een leuke tip is ‘Gezocht: Jonge architecten, 10-13 jaar’, voor leerlingen uit groep 7 en 8. Erfgoededucatie en kunstzinnige oriĆ«ntatie komen samen in dit lespakket.

In zeven weken tijd maken scholieren kennis met architectuur en (bouw)geschiedenis van een oude, snel veranderende Nijmeegse arbeiderswijk – Bottendaal, Nijmegen-Oost, De Biezen of het Willemskwartier. De leerlingen krijgen daarbij een uitdaging voor hun kiezen: ontwikkel een zelf bedachte verbouwing voor een bestaand huis in de gekozen wijk. Tijdens het project leren ze, aan de hand van de fictieve 13-jarige Luka en haar buurman Jan, meer over de geschiedenis van de wijk: hoe en wanneer werd hij gebouwd, en waarom ziet hij er zo uit? Met een bezoek aan de wijk kunnen leerlingen inspiratie opdoen voor een eigen ontwerp voor een verbouwing.

Het afgelopen jaar is het lespakket in opdracht van het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) ontwikkeld door Bureau Buitenkans, een Nijmeegs bureau voor kunst- en cultuureducatieve projecten. Het Regionaal Archief Nijmegen heeft een bijdrage geleverd door te voorzien in informatie over de geschiedenis van de vier wijken en door het aanleveren van beeldmateriaal, voornamelijk foto’s. De gemeente Nijmegen heeft het project financieel mogelijk gemaakt.

Geen opmerkingen: