woensdag 25 mei 2011

Romeinse keizerzuil op zee

Ergens tussen de Filippijnen en Nederland vaart een schip met een Romeinse keizerzuil aan boord. Het is een replica van de zuil die ooit stond op de binnenplaats van het forum, een grote marktplaats. Dit forum lag naast de legerplaats van het Tiende Legioen. 
Over enkele weken wordt de replica van de keizerzuil, die komt te staan in de Eikstraat, onthuld door wethouder Kunst en is Nijmegen een verwijzing naar het roemruchte Romeinse verleden rijker.
Naar een ontwerp van een Nijmeegse bedrijf, gespecialiseerd in het maken van reconstructies van Romeinse architectuur, is de zuil vervaardigd op de Filippijnen. In een bedrijf ten noorden van Manila is eerst een 1:1 model gemaakt van de zuil. Hiervan heeft men vervolgens een mal gemaakt. Deze mal is gebruikt om de replica te modelleren.


In de afgelopen tijd zijn we met enige regelmaat via emails en foto’s op de hoogte gehouden van de vorderingen.
Zo konden we begin maart zien dat er in het atelier werd gewerkt aan de vormgeving van het kapiteel.


Twee weken geleden naderde het project zijn einde. Op de foto’s is de zuil te zien, klaar om verscheept te worden. Het schip “Resourceful"  heeft de zuil van de Filippijnen naar Singapore gebracht. De aankomst in Singapore was op 23 mei. Vandaag (25 mei) is de zuil op het schip “Yang Ming Utopia” op weg van Singapore naar Rotterdam. Verwachtte aankomst in haven Rotterdam: 11 juni. Zodra de douane de zuil heeft ingeklaard en vrijgegeven, wordt hij vervoerd naar Nijmegen en in de Eikstraat opgebouwd.
.


 

 
 

 Geen opmerkingen: