maandag 9 mei 2011

Restauratie van Dagorder prins Bernhard mei 1945

In deze tijd, rond bevrijdingsdag 5 mei, past dit korte verslag van de restauratie van een affiche.

vóór restauratie
Al enige tijd zijn we bezig de collectie affiches te beschrijven, conserveren en te scannen. Soms zit er dan een exemplaar tussen dat, doordat het in hele slechte staat is, nog nooit goed is bekeken. Dit affiche was opgerold, gescheurd en gerafeld en het was duidelijk dat, om het uit te rollen en te kunnen zien waar het affiche over ging, er minstens vier handen en een aantal zandzakjes nodig waren. Toen het affiche eenmaal min of meer vlak lag, bleek het om een voor onze collectie belangrijke aanwinst te gaan. Het betreft de dagorder van prins Bernhard aan de Binnenlandse strijdkrachten uit mei 1945.


na restauratie
Binnen de grote collectie affiches bestaat een aparte collectie oorlogsaffiches van ruim 200 affiches. Deze zijn bij inventarisatie ingedeeld in een aantal thema’s, zoals bijvoorbeeld 'Oproepen en waarschuwingen, betreffende het dagelijks leven tijdens de oorlog' en 'Anti-geallieerde propaganda'. Dit affiche valt in het thema 'Verzet, bevrijding en wederopbouw', waarin onder meer regeringsproclamaties te vinden zijn.

Het affiche was heel erg kwetsbaar door vele scheuren. Er ontbraken ook wat stukjes en de kwaliteit van het papier was erg aangetast door de zuren in het papier. Als eerste werd het affiche droog gereinigd om te voorkomen dat vuildeeltjes in de volgende natbehandeling verder tussen de papiervezels gaan zitten en niet meer te verwijderen zijn. Daarna is het affiche gespoeld zodat de kwaliteit van het papier weer wat verbeterde. Vervolgens zijn, in natte toestand, de scheuren gerepareerd met Japans papier en is er over het gehele affiche een steunlaag van datzelfde Japans papier aangebracht. Als laatste is het opgespannen en gedroogd.

Het affiche zelf ligt veilig opgeborgen tussen zuurvrije materialen in de tekeningenruimte met inventarisnummer 1945.1 .

Geen opmerkingen: