woensdag 4 mei 2011

Regionaal Archief Nijmegen verwerft brieven verzetsstrijder

Misschien las je er al een verslag over in De Gelderlander: op 28 april jl. vond een herdenkingsplechtigheid plaats bij het door basisschool Klein Heijendaal geadopteerde verzetsmomument De Pelikaan. In de krant ging de aandacht uit naar de plechtighied zelf en naar de herdachte verzetsstrijders. Ik ga hier kort in op een nieuwsfeit dat voor het archief en zijn bezoekers zeker het vemelden waard is.


Brief van Cees de Jong
uit Kamp Vught, 23 mei 1944

Tijdens de plechtigheid ontving het archief vijftien brieven van verzetsstrijder Cees de Jong uit handen van een van zijn dochters. Het zijn brieven die zijn verstuurd vanuit Kamp Vught in de periode november 1943-mei 1944. De laatste brief die hij aan zijn familie verzond, dateert van 23 mei 1944 en bevat een vreselijke boodschap: hij schrijft daarin dat hij ter dood is veroordeeld. Die brief vind je hiernaast afgebeeld. De geschonken brieven worden opgenomen in de Collectie Oorlogsdocumentatie en de scans van de brieven zullen binnenkort op internet te zien zijn. 

Cees de Jong, geboren in 1905 te Rotterdam was van beroep handelsagent. Hij was gehuwd en vader van drie kinderen. Als  lid van de Nijmeegse verzetsgroep Poelen was hij betrokken bij de mislukte aanslag op de onder de schuilnaam Ederveen bekende SD-man die in het verzet was geïnfiltreerd en gegevens over de groep doorspeelde aan de Duitsers. Op 6 juni 1944 is Cees de Jong in de duinen bij Overveen gefusilleerd. Hij ligt begraven op de erebegraafplaats Bloemendaal. In Nijmegen is een straat naar hem vernoemd.

Tijdens genoemde herdenkinsplechtigheid werden de portefeuille en het horloge van De Jong geschonken aan het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. In woord en beeld is door de schenking een stukje oorlogsverleden heel tastbaar geworden. 


Geen opmerkingen: