maandag 23 mei 2011

Officieel begin bouw De Oversteek (2011) en Waalbrug (1931)

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu geeft vandaag het officiële startsein voor de bouw van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek. De bouw van de brug is nu ook te volgen via een webcam.

De Oversteek die vanaf november 2013 Nijmegen-West gaat verbinden met Nijmegen-Noord, is ontworpen door de Belgische architect Chris Poulissen en de Luxemburgse constructeur Laurent Ney. De brug is in totaal bijna 1,2 kilometer lang. De stalen hoofdoverspanning is 285 meter lang en 60 meter hoog. De naam De Oversteek is een eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen, de Amerikaanse militairen die in september 1944 op deze plek de Waal overstaken om de Waalbrug in te nemen, in het kader van operatie Market Garden.

Burgemeester Steinweg en het Waalbrug-comité
o.l.v. C.A.P. Ivens (3e van rechts) bij de start van de bouw
van de Waalbrug in 1931
(Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen, nr. F47040)
De Waalbrug is op 16 juni 1936 officieel geopend door koningin Wilhelmina en viert dit jaar dus het 75-jarig jubileum. Het begin van de bouw van de Waalbrug vond 80 jaar geleden plaats. Op 23 oktober 1931 werd in Lent de eerste gewapend betonnen heipaal in de grond geslagen onder toeziend oog van de burgemeester en het Waalbrug Comité.

Gedurende het hele jaar wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan het jubileum van dit icoon van de stad. Het Regionaal Archief Nijmegen levert informatie en vele documenten ten behoeve van een jubileumboek en voor exposities in Museum Het Valkhof en Museum De Stratemakerstoren. Hoogtepunt wordt de verjaardag van de brug: 16 juni 2011. Zie voor meer informatie de speciale website 75jaarwaalbrug.

Geen opmerkingen: