zaterdag 14 mei 2011

Naar de Witte Molen of Looimolen op Nationale Molendag?

Het is wat verwarrend: Nationale Molendag op 14 en/of 15 mei. In Nijmegen is De Witte Molen aan de Looimolenweg in ieder geval op zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00.  Maar is het nu De Witte Molen of Looimolen?

Terwijl in de molendatabase van de Vereniging De Hollandsche Molen de naam De Witte Molen gebruikt wordt, is in de beeldbank van het archief duidelijk de voorkeur gegeven aan "Looimolen". Deze zoekterm levert 78 treffers op terwijl na "witte molen" slechts 5 fotobeschrijvingen verschijnen. Overigens staan er in dat molenbestand veel interessante gegevens over De Witte Molen én over die andere molen in Nijmegen: de Sint-Annamolen.

Het naastgelegen restaurant 't Sfeerhuis kiest consequent voor Looimolen maar de website van de molen(aar) is duidelijk: http://www.dewittemolen.eu/ . Hier staat in de geschiedenis ook een korte toelichting over de naam met een verwijzing naar een zeer uitgebreid verhaal op Noviomagus van René Eekelder. De daar vermelde tekst van een gevelsteen neemt alle twijfel weg:

‘De WITTE MOLEN is mijn naam
Eeuwig maal ik nu voortaan
Want verdekkerd doe ik mijn werk
En in stormen sta ik sterk'

Twee foto's uit onze beeldbank wil ik er nog even uitlichten. De eerste niet om de naamsverwarring nog groter te maken (zie het onderschrift) maar wegens een kleine persoonlijke noot. In het huis links heb ik namelijk vijf jaar een studentenkamer bewoond. De tweede is de oudste foto met Looimolen in de beschrijving. De foto is uit 1890 van Wilhelm Ivens en toont vooral een grote villa met op de achtergrond de molen. De naam van de molen is bekend maar welke villa is dit en waar staat of stond die? Een zoekplaatje dus (in de beeldbank is de foto beter te zien).

Reproductie ansichtkaart, 1925
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen, fotonr. ZN24055De Witte Molen op de achtergrond maar welke villa is dit?
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen, ZN24033


Geen opmerkingen: