dinsdag 3 mei 2011

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

Kijkkast St. Josephhof
In de Derde walstraat, naast de inrit van de parkeergarage bij de St. Josephhof hangt een witte kast. Het is een kijkkast. In de kast zie je een filmpje van de oudste stenen fundering van Nederland en het bouwwerk wat er mogelijk op heeft gestaan. De resten ervan werden in 2005 gevonden op de St. Josephhof.

Dit gebied kent een indrukwekkende geschiedenis. Hier lag vanaf 10 vóór Chr. Oppidum Batavorum, de oudste stad van Nederland. Bij opgravingen werden restanten gevonden van deze Romeinse stad, waaronder de oudste stenen fundering. De gemeente wilde deze fundering behouden, en wel op de plek waar die gevonden werd. De ontwikkelaar had andere plannen. Die wilde daar de parkeergarage bouwen. Uiteindelijk wijzigde de ontwikkelaar de plannen en maakte onder de op- en afritten van de parkeergarage ruimte voor de funderingsresten. Daar zijn ze teruggeplaatst. Het Gilde mag deze plek een paar keer per jaar met publiek bezoeken. Dat was ook de reden voor de kijkkast, deze is namelijk wel 365 dagen per jaar toegankelijk.

screenshot Kijkkast
Trouwens, de Romeinen waren niet de enigen die hier sporen hebben nagelaten. De archeologen vonden ook materiaal uit een recenter verleden: bijvoorbeeld van de Sint Josephscholen die hier tot in de jaren zeventig hebben gestaan. Ze vonden griffels, leien, inktpotjes en zelfs nog ‘flessenpost’. Drie jongens hadden in 1910 een brief in een fles begraven in de grond. Ze hoopten dat iemand de flessenpost zou vinden en een bericht zou sturen. De fles is uiteindelijk 96 jaar later gevonden… te laat om ze nog een antwoord te sturen.

Bij de ingangen naar de hof zijn twee informatiepanelen geplaatst: een over het Romeinse verleden van deze plek en een over de St Josephscholen. De panelen en de kijkkast zijn in samenwerking met de ontwikkelaar Kalliste en de bewoners van de hof geplaatst. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Die flessenpost blijft toch intrigerend. Worden er ook nu nog wel eens berichten of tijdcapsules begraven of ingemetseld in de hoop dat volgende generaties die vinden? Zou misschien wel een interessant project zijn om te initiëren en stimuleren.