donderdag 21 april 2011

Vertoning films in het Regionaal Archief Nijmegen

In de hal van het Regionaal Archief Nijmegen staat vanaf heden een videoinstallatie, waarop compilaties uit de filmcollectie van het archief kunnen worden bekeken. De voorstellingen, die op gezette tijden zullen worden gewisseld, draaien doorlopend gedurende de openingstijden van het archief en sluiten zo mogelijk aan bij actuele thema's. Een draadloos hoofdtelefoonsysteem zorgt voor het geluid bij de filmbeelden.

De compilatie die de komende tijd wordt gepresenteerd bestaat uit beelden over Mariken van Nieumeghen, die aansluiten bij de expositie Mariken. Een duivelsdrama in middeleeuws Nijmegen. Deze tentoonstelling is nog tot en met 28 augustus in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis te zien.

Toneelspel van Mariken van Nieumeghen op de Grote Markt voor het Waaggebouw, 1956.
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen GN4654
Het eerste fragment is een Polygoonjournaal uit 1956 waarin beelden zijn opgenomen van een opvoering van het mirakelspel Mariken van Nieumeghen door Toneelgroep Theater onder regie van Albert van Dalsum op de Grote Markt in Nijmegen. De rollen van Mariken en Moenen worden respectievelijk gespeeld door Mia Goossens en Frans van der Lingen. Het tweede fragment uit 1957 komt uit een particuliere collectie en laat beeldhouwster Vera Tummers-van Hasselt in haar atelier zien, terwijl zij de laatste hand legt aan het kleimodel van het beeld van Mariken dat op de Grote Markt in Nijmegen staat. Het laatste fragment toont beelden van de onthulling van het beeld op de Grote Markt op 15 november 1957 in het bijzijn van burgemeester Hustinx.

Er wordt momenteel hard aan gewerkt om dit jaar een groot deel van de filmcollectie van het archief via internet beschikbaar te stellen.

Geen opmerkingen: