vrijdag 29 april 2011

Romeinse keizerzuil op school

Deze week ben ik samen met een schaalmodel van de keizerzuil op het Canisius College geweest. Een groep 2e klassers wilde graag meer informatie over de zuil, die binnenkort in de Eikstraat wordt neergezet, dichtbij hun eigen school. Op die plek heeft in de Romeinse tijd een dergelijke zuil gestaan en de gemeente heeft besloten om daar zo’n zuil weer terug te zetten.

De keizerzuil stond op de binnenplaats van het forum, een grote marktplaats, waar regelmatig markten werden gehouden. Daar kon je dan vee, groenten, kaas, vlees, brood, serviesgoed en nog meer kopen. Het forum lag naast de legerplaats van het Tiende Legioen. Kijk voor een kaartje op de website van de gemeente Nijmegen/archeologie.

De zuil is ontworpen door een expert, die ook kleuren heeft toegevoegd. Verfresten op stenen monumenten laten zien dat de Romeinen ook van kleur hielden. Op de foto zijn die kleuren nog niet te zien. We noemen het de keizerzuil omdat we aannemen dat op de zuil nog een beeld van keizer Trajanus stond. Tijdens de regering van die keizer (98-117 na Chr.) werd het forum gebouwd. Vanwege de kosten komt de keizer er nu niet op te staan, maar evengoed is het geheel, zonder keizer, bijna 9 hoog.

Een van de leerlingen merkte terecht op dat we dan ook hadden kunnen kiezen om alles iets kleiner uit te voeren. De jongen die voor haar zat, zei meteen:”Maar dan is het niet echt.” En dat was precies onze dilemma: kleinere zuil of toch een zuil met de oorspronkelijke afmetingen maar zonder keizer. We hebben voor het laatste gekozen, omdat de dimensies van de zuil dan toch beter te zien zijn. Zodra de zuil er staat, komt dat natuurlijk in de pers.

Geen opmerkingen: