maandag 28 februari 2011

Zomaar een losse aanwinst…Uit Collectie Losse aanwinsten 2006 inv.nr. 36 
 
Sommige dingen gooit een mens niet gauw weg. Een mooie herinnering aan een jubileum, een werkboekje, waarin precies staat wanneer je in vaste dienst kwam bij de gemeente en hoeveel je toen verdiende en de nieuwjaarswens die je voordroeg voor je ouders toen je acht was. Of je nou veel begreep van de moeilijke taal of niet.

Vaak zitten die herinneringen weggestopt in een oude schoenendoos, maar soms komen ze terecht in het archief en voegen dan iets toe aan andere, grotere archieven die het archief al heeft.

Zo zijn er in ons archief documenten afkomstig van de heer P.L. Peters, die zijn hele leven werkte bij de gemeentereiniging van Nijmegen. De mooie tekening van de vuilniswagen hoort daarbij. Maar ook andere paperassen, waarin je kunt lezen dat Piet Peters op 6 maart 1940 niet 25, maar al meer dan 31 jaar in dienst is bij de gemeente en dat de kleine bronzen draagmedaille die aan de tekening zit vastgehecht, hoort bij de koninklijke onderscheiding die hem op 23 april 1949 werd toegekend. Die kreeg hij waarschijnlijk ter gelegenheid van zijn 40-jarig dienstjubileum. Daarmee hebben burgemeester en wethouders hem tenminste gefeliciteerd op 4 januari 1949. Die datum klopt dan weer wel precies. Dat ze hem nog maar 9 jaar eerder met zijn 25-jarig jubileum feliciteerden waren ze natuurlijk allang weer vergeten!

Piet, geboren in 1894, begon zijn loopbaan als rateljongen in 1909. Net als zijn Amsterdamse collega liep hij voor de vuilniskar uit om met zijn geratel en geroep de komst van de kar aan te kondigen. Van 1914 tot 1917 was hij straatveger en daarna werd hij chauffeur. Hij reed op wagen nummer 63 en dat is vast de wagen op de tekening. Dat die natuurgetrouw is, blijkt uit de foto’s van vuilniswagens in de beeldbank van het RAN, ook al zijn die van iets later datum dan 1940.

Meer gegevens over de gemeentereiniging vind je in de archieven van de gemeentelijke secretarie (OSAN en NSAN) en in het archief van de Centrale Vervoersdienst. Dat laatste archief is nu nog in bewerking, maar zal binnen afzienbare tijd volop toegankelijk zijn.

Geen opmerkingen: