woensdag 23 februari 2011

Online zoeken in de collectie van Museum Het Valkhof

Waalkade 1654
Collectie Museum Het Valkhof
Dit nieuwsbericht op de website van Museum het Valkhof van 20 januari was me helaas nog niet eerder opgevallen. Goed nieuws namelijk want de collectie van het museum is voortaan ook op internet te doorzoeken en te raadplegen. Om te beginnen zijn ruim 400 topstukken te bekijken die ook zijn in te zien in het museum. Omdat het digitalisatieproces nog in volle gang is, groeit het aantal objecten dat je digitaal kunt bekijken. Zo kun je steeds iets nieuws ontdekken!

Het zoekscherm is te vinden onder de knop 'collecties' in het hoofdmenu. Eerst verschijnt een eenvoudig zoekscherm waar je een naam van een kunstenaar of een onderwerp kunt invullen. Ik heb het geprobeerd met Waalkade of keizer Trajanus. Er komt een resultatenlijst en van elk item is er een foto en een korte beschrijving met de mogelijkheid om verder te zoeken. Onder Uitgebreid zoeken is de zoekopdracht specifieker te maken.

De gevonden foto's kunnen (in lage resolutie) opgeslagen worden en, voor zover het auteursrecht dat niet belemmert, gebruikt worden op internet. Er staan geen duidelijke voorwaarden genoemd voor het gebruik van de afbeeldingen. Voor het bestellen van betere versies voor bijvoorbeeld drukwerk is er een aanvraagformulier. De gedigitaliseerde stukken zijn overigens ook te vinden op de website van Collectie Gelderland, met iets meer mogelijkheden, zoals share-knoppen. Daar kun je ook rechtstreeks linken naar de afbeelding en de beschrijving.

Met deze collectie op internet komt er voor de cultuurhistorie van Nijmegen een zeer rijke bron digitaal toegankelijk.

Geen opmerkingen: