maandag 28 februari 2011

Historische munten in dé bankDankzij de pinpas en internetbankieren zie of hoor je in een bankgebouw nauwelijks nog klinkende munt. De ABN-AMRO bank aan het Keizer Karelplein heeft daar onlangs verandering in gebracht. Sinds 22 februari is in de hal van hun kantoor een mini-expositie over Nijmeegse munten en archeologische vondsten te bezichtigen. De expo bestaat uit twee vitrines en is voortgekomen uit een samenwerking tussen het Regionaal Archief Nijmegen (RAN), Archeologie & Monumenten van de gemeente Nijmegen en de ABN-AMRO bank.

Een van de vitrines bevat enkele tientallen munten die in Nijmegen uit de grond zijn gekomen, uiteenlopend van zeventiende-eeuwse duiten tot Romeinse Denarii. Het RAN heeft deze verzameling verrijkt met afbeeldingen van muntplakkaten. Zo’n plakkaat werd vroeger uitgebracht om geldwisselaars te informeren over de in omloop zijnde munten en hun waarde. Uiteraard staan daar ook Nijmeegse munten tussen, zoals de snaphaan en de goudgulden uit 1499 (zie foto). Een tweede vitrine zit vol met herkenbare gebruiksvoorwerpen die archeologen bij verschillende opgravingen hebben gevonden, zoals lepels, weeggewichten, knikkers en een tandenborstel van ruim tweehonderd jaar oud.

Nieuwsgierig geworden? Ook als je geen klant bent bij de bank ben je van harte welkom om de vitrines te bekijken. Ze staan bij binnenkomst links in de hal tegen de muur en blijven tot februari 2012 te zien.

Geen opmerkingen: