donderdag 24 februari 2011

Het optreden van Edith Piaf in Nijmegen


In 2008 is het archief van de familie Verasdonck overgedragen aan het Regionaal Archief Nijmegen. In het archief bevinden zich ook archiefstukken over de exploitatie van Hotel café-restaurant Verasdonck aan de Smetiusstraat 2 hoek Nassausingel 6 door het echtpaar Gerard Verasdonck en Greetje Duivenvoorde in de periode 1950 tot 1974.
Vele bekende Nederlandse artiesten, onder wie ‘Snip en Snap’(Willy Walden, Piet Muiselaar en Aase Rasmussen), Wim Sonneveld en Toon Hermans bezochten dit hotel café-restaurant na afloop van hun optreden in de nabijgelegen Nijmeegse Stadsschouwburg.

Van de buitenlandse artiesten vormde ongetwijfeld het bezoek van de Franse chansonnier Edith Piaf en haar gezelschap in 1962 een hoogtepunt. Op 14 december van dat jaar trad zij in het kader van haar afscheidstournee op in de Nijmeegse Stadsschouwburg. Na afloop van haar optreden overnachtten zij, haar man en haar begeleidingsmuzikanten in het hotel café-restaurant. In het familiearchief Verasdonck bevindt zich een receptieboek met als titel ‘En souvenir du passage d’Edith Piaf.’ Dit receptieboek bevat onder meer de handtekening van Francis Lai, één van haar begeleidingsmuzikanten. Opmerkelijk is het ontbreken van de handtekening van Edith Piaf zelf. In het familiearchief is verder geen bewijs te vinden van haar verblijf in het hotel café-restaurant. Een speurtocht op het internet leidde naar de website van Bas(sie) van Toor. Samen met zijn jongere broer trad hij jarenlang op als het clownsduo Bassie en Adriaan op. Op de bewuste 14 december 1962 trad Bassie met Frans Vrolijk, Bueno de Mesquita met een acrobatennummer van ‘The Crocksons’ op in het voorprogramma van de theatertour van ‘La Piaf.’ Na zijn optreden overnachtte hij evenals Edith Piaf in Hotel café-restaurant Verasdonck. Gerard Verasdonck, hoteldirecteur, verklapte Bassie dat hij zelden zulke rustige gasten binnen zijn hotelmuren te logeren had gehad. Op een vraag van het Regionaal Archief Nijmegen bevestigde hij in een e-mail het verblijf van Edith Piaf in het hotel café-restaurant ‘Dat klopt, maar het waren net twee mollen. Ze kwamen niet van hun hotel kamer af.’ Dat verklaart wellicht het ontbreken van haar handtekening in het receptieboek.

4 opmerkingen:

J.P.Verasdonck zei

Als ze 't mij gevraagd hadden of Edith Piaf 'echt' in 1962 in Hotel Verasdonck een nacht doorgebracht heeft had ik 't ze ook kunnen bevestigen want ik werd door Edith Piaf persoonlijk uitgenodigd om de voorstelling vanuit de colissen te bekijken. Ik was zo happy om de hele avond, aan de kant van 't toneel achter de gordijnen, Mevr. Piaf van de zijkant kon zien zingen. Ik zie haar nog voor me, haar korte verschijning in zwarte jurk, haar dikke buik, dunner wordend haar en rimpels. Ze zong als geen ander en ik kon 't publiek van de voorste rijen helemaal in zwijm zien zitten kijken. Ik was toen 12 jaar en het ontging me 'n beetje dat ze zo wereld beroemd was, maar ik herrinner me wel dat je in de lucht kon voelen hoe 'speciaal en belangrijk' ze was en iemand met heeeeel veel bewonderaars.
Ik ben ook nog in haar kleedkamer geweest!
Mijn herrinneringen van de sfeer (donker toneel, donkere kleren en dat witte met licht beschenen gezicht) blijft me altijd bij.
A.H.M.E. Bellos- Verasdonck, Beirut

Robert Spanings zei

Beste heer Verasdonck,

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie. Leuk om te horen dat Edith Piaf daadwerkelijk een nacht doorbracht in Hotel Verasdonck en zo'n indruk maakte op een 12-jarige.

Groeten, Robert Spanings

Anoniem zei

Leuk om te lezen.
Dat ze in Nederland is geweest moge duidelijk zijn.
Mijn opa werkzaam bij de Ned spoorwegen heeft haar handtekening gekregen op Amsterdam CS.
Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik hem in mijn bezit heb.
Rene Koekenbier

Theo's testblog zei

Overigens is haar optreden in de stadsschouwburg in z'n geheel te bekijken op Youtube: https://youtu.be/7lWQNVIG2Lw

Groeten,

Theo Eltink