maandag 21 februari 2011

Een echte speurneus in het geschiedeniscafe


Afgelopen vrijdag vond in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis de 4e editie van het Geschiedeniscafe plaats. Ondanks de snijdende kou wisten een kleine 90 bezoekers de weg naar de Marienburgkapel te vinden.

Het Geschiedeniscafe biedt 4 keer per jaar gelegenheid aan iedereen die belangstelling voor de Nijmeegse geschiedenis heeft elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen, te netwerken of gewoon gezellig wat te drinken in een historische omgeving. Vaste onderdelen van het cafe zijn steeds 2 sprekers die elk ongeveer een kwartiertje de vloer krijgen en daarin een onderwerp uit de Nijmeegse geschiedenis belichten. Een ander terugkerend element is de zeepkist, waarop ieder die wat te vragen of te melden heeft maximaal een minuut de aandacht krijgt. Tussen de bedrijven door zijn er hapjes en drankjes, en is er life muziek.

Deze vrijdag nam Alex van der Hulst, auteur van We Do Music, ons 40 jaar mee terug in de tijd, langs ontstaan en ontwikkeling van poppodium Doornroosje. Van hippie via punk naar hiphop en techno, van een vrijwilligersinitiatief naar een professionele organisatie, van een meer dan 100 jaar oud schoolgebouw naar toekomstige nieuwbouw naast het centraal station in Nijmegen. Een mooi stukje recente geschiedenis.
Tijdens het tweede thema van het Geschiedeniscafe gingen we verder terug in de tijd: in een levendig interview ontfutselde hoogleraar Stadsgeschiedenis Dolly Verhoeven aan mw. Willy Niessen informatie over haar werkwijze bij haar onderzoek naar de onroerend goed transacties in de Lange Hezelstraat tussen 1400 en 1850. De interviewster kwalificeerde mw. Niessen als een echte speurneus: meer dan 20 jaar onderzoek leverde een schat aan gegevens op over huiseigenaren en bewoners. Op basis hiervan zijn familierelaties te reconstrueren, maar ze leveren ook smeuige verhalen op over historische scheld- en schimppartijen, die de stad van toen weer wat verder inkleuren. Dank zij de steun van horecaondernemer en gemeenteraadslid Jo Janssen kon het onderzoek, waarop Willy enkele jaren geleden promoveerde, in een publieksvriendelijke versie worden uitgegeven.

Het volgende Geschiedeniscafe vindt plaats op 15 april aanstaande van 17 tot 19 uur in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Geen opmerkingen: